"Nog geen Belgen naar Syrië vertrokken in 2016"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
Photo News Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
Er is dit jaar nog geen enkele Belg naar Syrië vertrokken om er te gaan vechten. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan de VRT. Wel voegt de minister eraan toe dat er nu mensen toeslaan, zoals in Charleroi, die niet naar Syrië geweest zijn maar zich laten inspireren door IS. "De strijd is zeker nog niet gestreden."

Twee jaar geleden vertrokken vanuit België nog gemiddeld 15 Syrië-strijders naar het Midden-Oosten, aldus Jambon. Dat aantal is nu tot nul gereduceerd.

De maatregelen van de regering spelen daar volgens de minister een belangrijke rol in. "Wanneer we zien dat mensen zich aan het voorbereiden zijn om naar Syrië te vertrekken, wordt bijvoorbeeld hun identiteitskaart ingetrokken", zegt hij. "Het geheel van dergelijke maatregelen heeft zijn effect op het terrein."
Lees verder onder de video

Maar de uitdagingen zijn niet weg, geeft Jambon toe. "Tegelijk hebben we de modus operandi zien veranderen. Er zijn nu mensen die niet in Syrië zijn geweest, maar zich laten inspireren door IS om acties te doen zoals in Charleroi. Ik slaak dus zeker geen hoera-kreet."

"Toch mogen we niet vergeten dat de mensen die in Syrië geweest zijn, daar opgeleid zijn tot vechtmachines, niet alleen met wapens maar ook met communicatiemiddelen", zegt Jambon. "Het is een gunstige evolutie dat dat stilgevallen is. Maar de strijd is absoluut nog niet gewonnen."

Federaal procureur

Ook federaal procureur Frédéric Van Leeuw stelde vandaag in La Libre Belgique en La Dernière Heure dat er in 2016 nog niemand naar Syrië vertrokken is. De meesten vertrokken in 2014 en 2015, zo zegt hij. "Maar we moeten kijken naar de mensen die terugkomen. En we mogen niet vergeten dat Islamitische Staat oproept om niet meer te vertrekken en om in de eigen regio aanvallen te plegen."

De Leeuw roept in het interview ook op om de periode om iemand van zijn vrijheid te beroven langer te maken dan 24 uur, een kwestie waarover het parlement zich moet buigen. Hij benadrukt echter ook dat er vooruitgang geboekt werd op wettelijk vlak in de strijd tegen het terrorisme, zoals de toelating om ook 's nachts huiszoekingen te doen.

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw
Belga Federaal procureur Frédéric Van Leeuw