"Militaire acties Rusland werken extremisme in de hand"

Een Russisch gevechtsvliegtuig taxit naar zijn standplaats vlak na de landing in Syrië.
REUTERS Een Russisch gevechtsvliegtuig taxit naar zijn standplaats vlak na de landing in Syrië.
De internationale coalitie dringt er bij Rusland op aan de bombardementen van de oppositie en burgers te staken en te focussen op IS. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De coalitie maakt zich zorgen over de echte bedoelingen van Rusland in Syrië: wil Rusland IS bekampen of de Syrische president Assad uit de nood helpen en zijn militaire basis in Syrië beschermen?

"We willen onze diepe ongerustheid uitdrukken over de groeiende Russische militaire acties in Syrië, meer bepaald de aanvallen van de Russische luchtmacht op Hama, Homs en Idlib. Die leidden gisteren al tot verschillende burgerdoden en viseren niet de Da'esh (een andere naam voor IS, nvrd.)", klinkt het in een statement van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Qatar en Saoedi-Arabië.

"Deze militaire acties zullen voor een verdere escalatie van het geweld zorgen en zullen extremisme en radicalisering slechts meer voeden", aldus de verklaring, die gepubliceerd werd op de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kwamen bij de aanvallen van Rusland al 12 jihadisten en 7 burgers om het leven.

Raqqa

Rusland bevestigde vandaag nog dat het voor de eerste keer luchtaanvallen uitvoerde op het IS-bolwerk Raqqa, tijdens bombardementen die ook gericht waren op Aleppo en Idleb. De voorzitter van de Russische Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Doema verklaarde bovendien dat de aanvallen op Syrië "drie tot vier maanden" zullen duren en "intensiever zullen worden". "Ik denk dat het de intensiteit van de aanvallen is die belangrijk is", aldus Alexej Pouchkov. "De Amerikaanse coalitie heeft gedurende een jaar alsof gedaan dat ze IS bombardeerde, maar dat heeft geen resultaten geboekt. Als we dit op een meer efficiënte manier doen, denk ik dat we wel resultaten zullen zien."

Rusland voert sinds woensdag luchtaanvallen uit boven Syrië. Het land heeft ook enkele grondtroepen ter plaatse gestuurd. Het Witte Huis verklaarde donderdag dat het niet uitsluit dat bij die aanvallen ook oppositiegroepen worden getroffen, die steun krijgen van de VS.

De VS en Rusland voerden deze week nog gesprekken om de onenigheid rond de militaire acties uit te klaren. Hollande en de Russische president Poetin zouden elkaar vandaag ontmoeten om over de situatie in Oekraïne te spreken, maar de gesprekken worden waarschijnlijk overschaduwd door de crisis in Syrië.