"Meeste IS-strijders weten niet eens waarom ze zichzelf opblazen"

ap
Zowat 70 procent van de IS-strijders hebben amper weet van de grondbeginselen van de islam, het geloof waar zij hun leven voor geven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). Zij doorploegden meer dan drieduizend interne documenten van terreurgroep Islamitische Staat en getuigenissen van verdachten in diverse rechtszaken.

Jongeren die willen toetreden tot IS hebben nauwelijks kaas gegeten van de sharia, de islamitische wet. De islamitische cultuur is hen totaal vreemd, leert het onderzoek van AP.

Sommige jihadi's in spe spijkeren hun kennis bij met boeken als 'The Koran for Dummies' ('De Koran voor dummies') of nog 'Islam for Dummies' ('Islam voor dummies'). Dit getuigden Mohammed Ahmed en Yusuf Sarwar. Deze twee Britten, allebei 22 jaar, werden veroordeeld voor terroristische daden toen ze in 2014 naar hun vaderland waren teruggekeerd vanuit het IS-kalifaat. Het duo had hogergenoemde boeken gekocht alvorens zich toch enigszins voorbereid in de heilige oorlog te storten.

Vooraanstaande islamologen als Mohammed Abdelfadel zijn zelfs van oordeel dat IS zélf allerlei islamwetten met de voeten treden wanneer ze terreurdaden plegen en onschuldige burgers doden. Abdelfadel is verbonden aan de Egyptische Al-Azhar-universiteit en bestudeert onder meer de propaganda die de terreurgroep IS verspreidt.

Een studie van de US Military Academy's Combating Terrorism Center kwam tot de bevinding dat "IS-leden met de meest grondige kennis van de islam zich zeer zelden aanbieden als vrijwilliger om zelfmoordaanslagen te plegen".

"Zelfmoordterroristen maken geen aanspraak op het martelaarschap. Zij zijn misdadigers". Dit zegt Tariq Ramadan. Hij doceert Islamologie aan de universiteit van Oxford. "Zij vermoorden onschuldige mensen. Niet, maar dan ook niets in de islam kan dit verantwoorden. Nooit ofte nimmer".

Verscheidene IS-rekruten hebben toegegeven dat ze helemaal geen idee hadden over wat hen te wachten stond wanneer ze tot de terreurgroep toetraden. "Eén gebed aframmelen volstond. Enige kennis van de islam was niet vereist", bekende een Europese homoseksuele aspirant-jihadi aan persagentschap AP. "Er werd ons in het kalifaat een wereld zonder hiërarchie beloofd waar het goed leven is". En hij vervolgt: "Mensen zoals ik werden in een web gelokt waar we niets van begrepen. Het was nooit mijn bedoeling om bij IS te belanden".

Een andere IS-aspirant, een 32-jarige Europeaan, was er vast van overtuigd dat hij zou toetreden tot een groepering die de Syriërs zou helpen in hun strijd tegen president Bashar al-Assad. "Ik realiseerde me pas dat ik aan het verkeerde adres was toen men mij vroeg wie ze mochten contacteren wanneer ik zou sterven".

IS-leden met de meest grondige kennis van de islam bieden zich zeer zelden aan als vrijwilliger om zelfmoordaanslagen te plegen

US Military Academy's Combating Terrorism Center
REUTERS

Zelfmoordterroristen maken geen aanspraak op het martelaarschap. Zij zijn misdadigers

Tariq Ramadan, docent Islamologie in Oxford
Uit dergelijke boeken halen IS-aspiranten hun kennis van de islam alvorens hun leven te geven voor deze godsdienst.
Wiley Publishing Uit dergelijke boeken halen IS-aspiranten hun kennis van de islam alvorens hun leven te geven voor deze godsdienst.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels