"Koerdische troepen verdrijven Islamitische Staat uit Sinjar"

De Koerdische opmars werd gesteund door Amerikaanse bombardementen.
ANP De Koerdische opmars werd gesteund door Amerikaanse bombardementen.
Honderden Koerdische Peshmergastrijders zijn erin geslaagd de Iraakse stad Sinjar binnen te dringen en IS te verdrijven. Dit meldt de Koerdische veiligheidsraad volgens persbureau Reuters. Volgens persbureau AP wordt de Koerdische vlag al gehesen. Gisteren begonnen de Peshmerga een grootschalig offensief tegen de terreurgroep.

De Koerdische troepen begonnen gisteren een grootschalig offensief in Sinjar, met de steun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De stad viel meer dan een jaar geleden in handen van IS, en is intussen zwaar verwoest.

De Koerden zouden nu openbare gebouwen, ziekenhuizen en fabrieken op IS hebben heroverd. Strijders van de terreurgroep zouden op de vlucht zijn geslagen. Volgens persbureau AP zijn de Koerden dichtbij een overwinning. Zo'n 7.500 strijders hebben sinds gisteren al grote gebieden rond Sinjar op IS heroverd, gesteund door bombardementen van de Verenigde Staten. 

Ook de belangrijkste verbindingsweg tussen de twee gisteren steden in handen van IS - Raqqa in Syrië en Mosul in Irak - werd donderdag afgesneden. Sinjar ligt op deze route, die IS onder meer gebruikte voor distributie van wapens.

Koerdische troepen houden de wacht in de stad.
AP Koerdische troepen houden de wacht in de stad.

Strategisch en symbolisch belangrijk

De Amerikanen zeiden aanvankelijk te verwachten dat het zo'n twee tot vier dagen zou duren voordat Sinjar volledig op IS is heroverd. Dit zou een grote overwinning betekenen voor de coalitie die onder leiding van de VS nu ruim een jaar IS bombardeert.

Sinjar is ook van symbolisch belang. Vorig jaar verdreef IS duizenden Yezidi's (een religieuze groep) uit de plaats de bergen in. Dagenlang zaten mensen zonder voedsel en onderdak, waarna tientallen van hen werden afgeslacht.