IS-vrouwen jaloers op hun man die 72 maagden krijgt

THINKSTOCK
'Zal mijn man mij vergeten als hij na zijn martelaarsdood 72 maagden heeft?' Dat is de vraag die veel vrouwen van IS-strijders bezighoudt op de sociale netwerksite VKontakte.

Het is een krachtig propagandamiddel voor de Islamitische Staat: de 72 jonge en prachtige maagden die een jihadstrijder na zijn sterven als beloning in de hemel krijgt. Voor islamitische vrouwen is de beloning iets minder indrukwekkend, zij worden na hun dood herenigd met hun man in het paradijs. Maar heeft hun echtgenoot überhaupt nog wel oog voor ze als hij omringd is door 72 knappe vrouwen?

In de steungroep voor IS-vrouwen op netwerksite VKontakte wordt die vraag serieus besproken. Zo plaatst een vrouw een gedicht waarin ze schrijft dat ze jaloers is op de 72 maagden. "Ik ben jaloers op hen omdat ze jou eerder ontmoeten. Ze zullen je ontmoeten en je zult alles vergeten."

Een ander lid van de groep vertelt dat de vrouwen zich geen zorgen moeten maken. "Op een gegeven moment komt er een vrouw het paradijs binnen wiens schoonheid de man alle andere vrouwen doet vergeten. Het is de vrouw van zijn leven en ze wordt koningin van de maagden."

De vrouwen worstelen op de netwerksite ook met het vertrek van hun man om in de heilige oorlog te sterven. IS speelt hier op in met geromantiseerde verhalen van dappere strijders die God dienen en gesteund worden door hun trouwe vrouwen.