"IS versterkt hoofdstad Raqqa om aanval af te slaan"

Een IS-strijder bewaakt Syrische soldaten bij Raqqa.
AP Een IS-strijder bewaakt Syrische soldaten bij Raqqa.
Islamitische Staat (IS) is bezig om Raqqa, de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat, te versterken. Het bereidt zich zo voor op een verwachte tegenaanval op de grond van de internationale gemeenschap na de aanslagen in Parijs. De beweging bouwt naar verluidt bunkers en tunnels in de Syrische stad met 350.000 inwoners.

Dat meldt de Britse krant The Independent op gezag van de activistenbeweging 'Raqqa wordt stilletjes afgeslacht', een van de weinige onafhankelijke bronnen over de stad.

IS heeft onder andere het internet uitgeschakeld in de stad, aldus de activisten. De beweging eiste eerder al ten minste één strijder uit iedere familie op en heeft die eis nu opgeschroefd. Het IS-bestuur heeft een database aangelegd van alle mannen en jongens boven de veertien jaar die kunnen meevechten om de stad te verdedigen.

Strijders van de Koerdische YPG-militie bevinden zich nu op zo'n dertig kilometer van Raqqa. Zij zijn militair echter nog lang niet in staat om de aanval op de stad te openen. Raqqa en Mosul, de tweede stad van Irak, zijn de belangrijkste bolwerken van IS.

Sinjar

Vorige maand slaagden de Koerdische strijders er wel in om het Iraakse Sinjar te veroveren op IS. Deze plaats bevindt zich langs een belangrijke snelweg die IS gebruikt om Mosul vanuit Raqqa te bevoorraden. IS moet nu via andere routes Mosul zien te bereiken.

De VS zouden de Koerdische peshmerga's de komende maanden willen inzetten om Raqqa te veroveren op IS. De stad wordt onophoudelijk gebombardeerd, door onder andere Amerikaanse, Russische en Franse gevechtsvliegtuigen.