"IS leidt undercoverjournalist Britse krant op voor aanslag"

AP
Na de aanslagen van gisteren in Tunesië, Frankrijk en Koeweit, zou ook in Londen een terreurdaad gepland zijn. Die werd volgens de Britse krant The Sun mede door hun undercoverjournalist verijdeld. De man zou door een IS-leider vanuit Syrië zijn gecontacteerd om een zelfmoordaanslag te plegen tijdens een militaire parade in de hoofdstad. Daarop werden de veiligheidsdiensten en antiterreurpolitie verwittigd.

De undercoverjournalist infiltreerde naar verluidt een van de beveiligde chatprogramma's die gebruikt worden door extremistische moslims. Op 1 juni zou hij voor het eerst gecontacteerd zijn om "hier [in het Verenigd Koninkrijk] iets te doen" en werd hem in ruil 'het paradijs' beloofd. De contactpersoon bleek Junaid Hussain, die in 2012 een celstraf kreeg omdat hij de persoonlijke e-mail van toenmalig premier Tony Blair had gehackt. Hij vluchtte vervolgens naar Syrië, waar hij zichzelf nu Abu Hussain al Britani noemt.

Londen bleek de ideale plek volgens Hussain: "Ok, perfect. In het hart van het 'kruisvaardersleger'. We zullen hard toeslaan", klonk het. Hij had het daarbij gemunt op de 'Armed Forces Day'-parade van vandaag in het zuidwesten van de stad. "Het wordt groots. We zullen de kuffar (de ongelovigen) hard treffen. Hun soldaten in hun eigen land treffen [...]", aldus Hussain, die een zelfmoordaanslag tussen de menigte voor ogen had. "Ze denken dat ze moslims kunnen doden in Irak en Afghanistan en dan naar het Verenigd Koninkrijk kunnen terugkeren en veilig zijn."

Handleiding om bom te maken
De journalist kreeg gedetailleerde instructies om met huishoudartikelen een eenvoudige bom samen te stellen met een snelkookpan, een soortgelijke bom die tijdens de Boston Marathon aan drie mensen het leven kostte en 264 verwondde. En vooral: hoe hij dat kon doen zonder argwaan te wekken.

Hussain stuurde hiervoor ook een Engelstalige IS-handleiding van negen pagina's door met foto's en diagrammen. Verder worden ook gruwelijke tips gegeven over hoe je voor een maximaal aantal slachtoffers kan zorgen. Een kopie werd overgemaakt aan Scotland Yard. Er werd hem ook gevraagd een martelaarsfilmpje op te nemen dat na de aanslag zou worden vrijgegeven en waarin hij trouw zweert aan IS.

Vorig jaar lokte de parade meer dan 1.000 toeschouwers.

Hacker
Onder het alias Trick, stal Hussain enkele jaren geleden de gegevens van 150 contacten van ex-premier Tony Blairs assistent Katy Kay. De adressen en telefoonnummers belandden online, alsook het e-mailadres van de premier en Hussain werd in 2012 veroordeeld tot 20 maanden cel. Na zijn vrijlating vluchtte hij naar Syrië, waar hij nu deel uitmaakt van het zogenoemde CyberCaliphate en via sociale media moslims rekruteert voor IS.

De hackersgroep werd in januari van dit jaar ook gelinkt aan aanvallen op het Twitteraccount en Youtubekanaal van het Amerikaanse leger. Hussain werd ook in verband gebracht met de schietpartij op een spotpretbijeenkomst rond de profeet Mohammed in Texas vorige maand.