"IS kan massaal rekruteren dankzij Amerikaanse droneaanvallen"

Een zogenoemde 'Predator'-drone van het Amerikaanse leger.
AFP Een zogenoemde 'Predator'-drone van het Amerikaanse leger.
Vier Amerikaanse oud-militairen dringen er bij de regering op aan om het droneprogramma van het Amerikaanse leger te herbekijken. De aanvallen met onbemande vliegtuigjes "voeden de haat" tegenover de Verenigde Staten, stellen de ex-militairen.

Vier voormalige militairen van de Amerikaanse luchtmacht, die samen meer dan 20 jaar ervaring hebben met drones, hebben in een open brief aan president Barack Obama gewaarschuwd dat het droneprogramma een van de belangrijkste redenen is waarom IS en andere terreurgroepen zo massaal kunnen rekruteren. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Obama en zijn regering moeten daarom het omstreden programma dringend herbekijken, stellen ze. Volgens de ex-militairen voeden de aanvallen met onbemande vliegtuigjes "de haat die terreur en groepen zoals IS doet ontstaan, terwijl ze ook een van de belangrijkste rekruteringsmiddelen zijn, te vergelijken met Guantanamo Bay".

Vooral het feit dat er vaak ook onschuldige burgers gedood worden bij luchtaanvallen door drones is een van de belangrijkste beweegredenen voor terrorisme, klinkt het.

"We kunnen niet stil blijven zitten en getuige zijn van tragedies zoals de aanslagen in Parijs, terwijl we weten wat voor verwoestende effecten het droneprogramma overzee en thuis heeft", schrijven de vier.

Sinds het aantreden van Obama is het aantal dodelijke luchtaanvallen door drones spectaculair gestegen. Het Pentagon wil het aantal dagelijkse vluchten van drones tegen 2019 met 50% optrekken. Nochtans is het programma bijzonder omstreden. Uit gelekte geheime documenten zou blijken dat liefst 90% van de dodelijke slachtoffers van droneaanvallen geen doelwitten waren.