"IS heeft chemische wapens gebruikt in Noord-Syrië"

Syrische migranten aan de grens tussen Servië en Macedonië, gevlucht van het geweld in eigen land.
EPA Syrische migranten aan de grens tussen Servië en Macedonië, gevlucht van het geweld in eigen land.
In de Noord-Syrische stad Marea zijn vrijdag chemische wapens ingezet, zo melden militanten en medische ngo's vandaag. De verwijtende vinger gaat uit naar de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Tientallen mensen werden door het spul getroffen. Marea ligt in de provincie Aleppo, waar IS sterk staat.

Onder andere Artsen Zonder Grenzen meldde vier burgers te hebben verzorgd die aan chemisch spul waren blootgesteld. Welk chemisch product werd gebruikt, kon de ngo niet zeggen.

De Syrian American Medical Society (SAMS) meldde, op basis van haar eigen artsen in de stad, dat mosterdgas is gebruikt. Mosterdgas of Yperiet werd voor het eerst door de Duitsers gebruikt in 1917 in Ieper. Sinds 1993 heeft de VN het gebruik van het gas verboden.

IS probeert al maanden Marea in te nemen wegens de strategische ligging van de stad. Terwijl de regering van Bashar al-Assad zich onder internationale druk van zijn chemische wapens heeft ontdaan, heeft IS, zo schreef de krant Wall Street Journal, in Syrië en/of Irak mosterdgas weten te bemachtigen.