"Handlanger IS-beul 'Jihadi John' zit vast in Turkije"

Jihadi John in een van zijn onthoofdingsvideo's.
ap Jihadi John in een van zijn onthoofdingsvideo's.
Een vermoedelijke handlanger van de Britse beul van Islamitische Staat 'Jihadi John' wordt vastgehouden door de Turkse autoriteiten. Dit lieten twee Turkse functionarissen vandaag weten, een dag nadat de Verenigde Staten de IS-beul met een luchtaanval in Noord-Syrië naar waarschijnlijkheid hebben uitgeschakeld.

De man die nu in Turkije vast zit zou Aine Lesley Davis heten, één uit de groep Britse islamisten die buitenlandse gevangenen in Syrië bewaakt. De functionarissen weigerden verdere details te geven, zolang onderzoeken door de politie en inlichtingendiensten nog lopen.

Lange voorbereiding

De aanval met een drone in Syrië op IS-strijder Mohammed Emwazi, beter bekend als 'Jihadi John' ontvouwde zich razendsnel, maar vergde maandenlange voorbereiding. De militaire operatie van de VS en de Britten om Emwazi uit te schakelen, was allang aan de gang voordat de drones (onbemande vliegtuigjes) uiteindelijk de lucht ingingen, aldus Amerikaanse functionarissen.

De 'beul van IS' werd gelokaliseerd toen hij in de plaats Raqqa uit een gebouw kwam en in een voertuig stapte, waarin nog drie hooggeplaatste IS-leden zaten. Volgens de functionaris was het een "schone aanval'' die Emwazi heeft laten "verdampen'' en waarbij behalve de vier inzittenden geen andere slachtoffers vielen. Raqqa is de stad die is benoemd tot de hoofdstad van het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat.

Emwazi was te zien in verschillende onthoofdingsvideo's van de terreurgroep. Hij werd in februari door zijn moeder herkend in een video waarin is te zien dat hij de Amerikaan James Foley onthoofdde.

De Britse premier David Cameron sprak van een slag in het hart van Islamitische Staat. "Het zal onze vijanden laten zien dat wij een lange arm hebben." Hij noemde de aanval met de drone een "daad uit zelfverdediging".