"Geen concrete dreiging meer voor aanslag in München"

De terreurdreiging in München is opnieuw naar het niveau "van voor de dreiging voor aanslagen" tijdens oudejaarsavond gebracht. De zegt de lokale politie vanmiddag. Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann is er geen concrete dreiging meer voor een aanslag in de hoofdstad van Beieren. Gisteravond waarschuwde de politie voor terreuraanslagen in München. Twee stations, waarvan het hoofdstation, werden daarop afgesloten.

Hubertus Andrä van de lokale politie zegt dat de situatie opnieuw is zoals ze was voor de terreurdreiging op oudejaarsavond. Herrmann laat weten dat er "geen directe aanwijzingen zijn voor een aanslag vandaag of morgen" in München. Deze voormiddag zei Andrä nog dat de mannen achter de vermoedelijke aanslag Syriërs of Irakezen zijn. Concrete informatie over de mogelijke terroristen had de politie echter niet.

Twee treinstations in de Beierse hoofdstad werden donderdagavond ontruimd omdat de autoriteiten 'concrete aanwijzingen' hadden dat aanhangers van Islamitische Staat om middernacht een aanslag op een station zouden plegen. Vijf tot zeven personen zouden achter de terreurdreiging zitten, maar er is nog niemand aangehouden. Het zou mogelijk gaan om Syriërs en Irakezen.

De politie heeft honderd agenten ingezet om de vermeende aanslagplegers te achterhalen, maar volgens de commandant is het niet duidelijk of die zich nog in München of zelfs nog in Duitsland bevinden.

Zwaarbewapende agenten patrouilleren voor het station van Pasing in München.
GETTY Zwaarbewapende agenten patrouilleren voor het station van Pasing in München.

IS-aanhangers

Achter de dreiging van een terreuraanslag in München op oudejaarsavond, zou Islamitische Staat (IS) zitten. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) gezegd op een persconferentie. Volgens de politiechef in München, Hubertus Andrä, wilde men een zelfmoordaanslag plegen in een treinstation.

De Duitse inlichtingendiensten hebben de politie op oudejaar ingelicht, na informatie van een bevriende inlichtingendienst, aldus Herrmann. "De concrete aanwijzingen deze avond kwamen van één bron", luidde het. Politiepatrouilles en zoekacties vonden echter geen verdere aanwijzingen of verdachten, waardoor de informatie dus niet kon worden hard gemaakt. "Maar de aanwijzingen van de bevriende inlichtingendienst waren zo ernstig, dat ze niet konden worden genegeerd", zegt Herrmann. Volgens hem was het dan ook correct om de nodige maatregelen te nemen. Twee stations in München werden ontruimd en de bevolking werd opgeroepen grote massa's te vermijden.

GETTY
GETTY

Vergelijkbaar met Hannover

De beoordeling van de risico's was naar verluidt vergelijkbaar met die in Hannover enkele weken geleden, waar toen op het laatste moment de vriendschappelijke interland tussen Duitsland en Nederland werd afgelast uit vrees voor een aanslag.

De toestand in München was na middernacht opnieuw wat minder gespannen, zegt politiechef Andrä. Er werden zo'n 550 politiemensen ingezet. De politie staat ook in nauw contact met de nationale veiligheidsdiensten.

De politie heeft intussen de twee stations die voor middernacht gesloten werden, weer vrijgegeven. In het Hauptbahnhof in het stadscentrum en in het station in de wijk Pasing kunnen treinen weer rijden zoals voorzien. Mensen zullen hier en daar wel worden gecontroleerd.