"Dat teruggekeerde Syriëstrijders in rijksregister ingeschreven zijn, betekent niet dat ze uitkering krijgen"

Amper één op vijf Syriëstrijders geschrapt uit bevolkingsregister

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maakte de cijfers bekend.
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maakte de cijfers bekend.
Minder dan één op de vijf teruggekeerde Syriëstrijder is effectief geschrapt uit het bevolkingsregister. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zo schrijft De Zondag.

Zowel Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen, als Yvan Mayeur (PS), burgemeester van Brussel, kondigden al aan Syriëstrijders te schrappen uit het bevolkingsregister. Daardoor zouden zij sociale rechten verliezen zoals het recht op een uitkering. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Op 18 februari van dit jaar waren er 21 teruggekeerde Syriëstrijders geschrapt uit de registers op in totaal 113 personen met een bevolkingsdossier. Dat is minder dan één op vijf.

Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter, die de cijfers opvroeg, reageert keihard. "Dit betekent dat 82 procent van hen nog steeds uitkeringsgerechtigd is. De Belgische staat lijkt wel een wilde weldoener voor jihadisten." Uit de cijfers blijkt ook dat de meerderheid van de teruggekeerde Syriëstrijders uit het Brussels Gewest komt (61) en de provincies Luik (17) en Antwerpen (15).

Foute conclusies

"Wij streven er net naar dat alle teruggekeerde Syriëstrijders ingeschreven zijn in het rijksregister. Enkel zo kunnen we ze politioneel opvolgen", reageert het kabinet van Jambon. "Mensen die naar Syrië trekken, worden wel geschrapt."

Dewinter trekt foute conclusies en verwart de debatten, klinkt het. "Dat de teruggekeerde Syriëstrijders of Foreign Fighters ingeschreven zijn, betekent helemaal niet dat ze zomaar een uitkering krijgen. Bovendien haalt Dewinter twee verschillende debatten door elkaar. Het is correct dat we de inschrijving schrappen van mensen die in Syrië zitten. Maar degenen die terugkeren, willen we net allemaal ingeschreven zien", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. 

"Wij streven er net naar dat alle teruggekeerde Syriëstrijders ingeschreven zijn in het rijksregister. Enkel zo kunnen we ze politioneel opvolgen."