"Broers Abdeslam maakten zich klaar voor oorlog. Zo gaat dat in Molenbeek"

Vrienden van broers Abdeslam getuigen in reportage over hun veranderde levensstijl

De broers zouden op de vooravond van de aanslagen "een enorme ruzie" hebben gehad.
rv De broers zouden op de vooravond van de aanslagen "een enorme ruzie" hebben gehad.
De vrienden van Salah Abdeslam en zijn broer Brahim dachten dat ze de twee goed kenden. Pas achteraf zagen ze in hoe het tweetal voor de aanslagen in Parijs een ander leven begon te leiden. "Ze maakten zich klaar voor de oorlog."

Televisiezender France 2 ging vorige zondag, twee dagen na de aanslagen, op bezoek bij de vrienden van de broers Abdeslam.

De voortvluchtige Salah Abdeslam omschrijven ze als een goedlachse kerel. "Het was een jongen die veel praatte. We namen hem nooit serieus", beschrijft iemand zijn karakter. "Als hij had gezegd: 'ik ga mezelf morgen opblazen in Parijs', dan zouden wij zeggen: 't is goed, hij maakt een grapje."

'Als hij had gezegd: 'ik ga mezelf morgen opblazen in Parijs', dan zouden wij zeggen: 't is goed, hij maakt een grapje'

Salah (26) en zijn broer Brahim (30) groeiden op in Molenbeek en baatten er samen café Les Beguines uit. Daar zat Brahim volgens zijn vrienden altijd achter de computer, te kijken naar extremistische websites. "Elke keer als we binnengingen in het café stonden er op zijn computer boodschappen van IS. Oproepen tot de jihad en gemaskerde mannen die Europeanen oproepen om zich aan te sluiten."

Nochtans stond het tweetal in de buurt bekend als bon vivants. Jongens die hielden van uitgaan, vrouwen en voetbal. Brahim verkocht af en toe drugs. Het is pas afgelopen zomer dat vrienden merkten dat de twee begonnen te veranderen.

'Elke keer als we binnengingen in het café stonden er op zijn computer boodschappen van IS'

De broers Salah en Brahim Abdeslam.
rv De broers Salah en Brahim Abdeslam.

"Enorme ruzie"

De broers verkochten hun café en gooiden hun leven radicaal om. "Ze zijn drie maanden geleden beginnen met sporten en bidden. Drie maanden geleden zijn ze gestopt met roken. Ze maakten zich klaar voor de oorlog", beschrijft een vriend. "Zo gaat dat in Molenbeek. Ik ken er zo meerdere. Ze trainen ervoor. Ze willen niet terechtkomen op oorlogsterrein zonder kennis van gevechtssport."

Aan de vooravond van de aanslagen, vorige week donderdag, hadden de twee volgens de reportage "een enorme ruzie". "Ik ga niet als ik geen geld krijg. Als ik geen geld krijg, dan doe ik niets", zou Salah Abdeslam hebben gezegd. "De andere drong aan: 'Nee, je moet gaan'", herinnert een vriend zich.