"Binnen enkele weken Britse luchtaanvallen op IS in Syrië"

De Britse minister van Defensie Michael Fallon: "We moeten het niet aan de Franse, Australische of Amerikaanse luchtmacht overlaten om onze straten veilig te houden".
REUTERS De Britse minister van Defensie Michael Fallon: "We moeten het niet aan de Franse, Australische of Amerikaanse luchtmacht overlaten om onze straten veilig te houden".
Verwacht wordt dat Groot-Brittannië de komende weken luchtaanvallen zal uitvoeren op stellingen van Islamitische Staat in Syrië. De Britse minister van Defensie Michael Fallon verklaarde: "We kunnen het niet aan andere landen overlaten om onze straten veilig te houden". Op de conferentie van de Conservatieve Partij zei Fallon dat de jihadisten moeten aangepakt worden waar ze ook "ontspruiten" en waarschuwde dat in de stellingen van IS in het noorden van Syrië aanslagen in Groot-Brittannië worden beraamd.

Premier Cameron maakte plannen bekend om het aantal onbemande drones boven Syrië te verdubbelen en geheime operaties in het land te versterken. Cameron gaf ook aan dat toekomstige operaties ook IS-strijders zoals 'Jihadi John' als doelwit zouden hebben.

Bedreiging van veiligheid en welvaart
"Nu mag Groot-Brittannië zich niet terugtrekken, we mogen de terreur niet laten zegevieren, we mogen onze mensen niet in gevaar brengen", zo zei Fallon. Hij beklemtoonde dat de Britse overheid vastberaden is "de toenemende bedreigingen van onze veiligheid en welvaart" het hoofd te bieden.

"IS is de grootste bedreiging voor Groot-Brittannië. Ze vormen een generatie die onschuldige burgers afslacht en brutaliseert. Onze piloten opereren nu al meer dan een jaar in de strijd tegen IS. We geven Iraakse troepen infanterietraining en leren ze geïmproviseerde explosieven te ontmantelen".

Bij de bron aanpakken
"Maar de terreur die IS in Irak zaait en ook tegen ons richt, wordt gedirigeerd vanuit het noorden van Syrië. IS erkent geen grenzen en moet aangepakt worden waar het ontspruit. We moeten het niet aan de Franse, Australische of Amerikaanse luchtmacht overlaten om onze straten veilig te houden".

Buitenlandminister Philip Hammond stelde op de conferentie dat Groot-Brittannië "de verachtelijke ideologie van IS" zou verslaan, "hoe lang het ook mag duren".

De terreur die IS in Irak zaait en ook tegen ons richt, wordt gedirigeerd vanuit het noorden van Syrië. IS erkent geen grenzen en moet aangepakt worden waar het ontspruit. We moeten het niet aan de Franse, Australische of Amerikaanse luchtmacht overlaten om onze straten veilig te houden

Defensieminister Michael Fallon

Parlementaire stemming
De Britse regering bereidt zich voor op een parlementaire stemming om de bombardementen uit te breiden tot Syrië. Premier Cameron verloor twee jaar geleden een stemming in het Lagerhuis die hem de autoriteit moest verlenen om luchtaanvallen uit te voeren tegen de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad nadat die chemische wapens had gebruikt tegen zijn eigen bevolking.

Rusland
De huidige situatie wordt bemoeilijkt door de beslissing van Rusland om luchtaanvallen uit te voeren op Syrië. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten beschuldigen Russisch president Poetin ervan gematigde oppositiegroepen te bestoken en niet IS-strijders of strijders gelinkt aan al-Qaeda.

Labour besloot op haar conferentie vorige week enkel steun te verlenen aan luchtaanvallen indien die door de VN werden goedgekeurd.

Cameron verklaarde in The Sunday Telegraph dat Groot-Brittannië 20 nieuwe Protector drones zal aankopen om de huidige vloot van 10 dergelijke toestellen te vervangen. De nieuwe drones kunnen verder vliegen en meer gesofisticeerde wapens vervoeren. Volgens de krant liet de premier er geen twijfel over bestaan dat de drones ook zullen ingezet worden tegen Britse IS-strijders.