"Belgische IS-strijders worden vervolgd in Irak en riskeren doodstraf"

Deze vermoedelijke IS-strijder wordt vastgehouden in Mosoel samen met nog honderden anderen.
photo_news Deze vermoedelijke IS-strijder wordt vastgehouden in Mosoel samen met nog honderden anderen.
Minstens 100 Europese IS-strijders, onder wie ook enkele Belgen, zullen berecht worden in Irak. Dat heeft de Iraakse ambassadeur in België verklaard aan RTBF.

Verwacht wordt dat IS binnen afzienbare tijd, naar schatting twee maanden, uit Irak zal verdreven zijn. Dan zal de focus verlegd worden naar de berechtiging van de gevangengenomen jihadi's.

Volgens ambassadeur Jawad al-Chlaihawi zitten er in de Iraakse gevangenissen jihadisten uit Rusland, Tsjetsjenië, Centraal-Azië maar dus ook uit België. Ze zullen in Irak vervolgd worden en riskeren de doodstraf.

Meer dan 1.400 familieleden van buitenlandse strijders, onder wie ook kinderen, worden vastgehouden nabij Mosoel. Velen zijn afkomstig uit voormalige Sovjetrepublieken en Turkije maar er zijn ook Europeanen bij. Het is vooralsnog onduidelijk wat zal gebeuren met de familieleden van IS-strijders.

Streng toezicht
"We houden ze onder streng toezicht en wachten op orders van regeringen om te weten wat we met hen moeten aanvangen", zei kolonel Ahmed al-Taie aan Reuters. Ook ambassadeur al-Chlaihawi vertelde aan RTBF dat Irak samenwerkte met Europese regeringen om te bepalen wat er met de verwanten van jihadi's dient te gebeuren. Sommige overheden willen niet dat ze terugkeren.

"Frankrijk bijvoorbeeld aanvaardt geen repatriëring van kinderen omwille van humanitaire redenen. Wat volwassen vrouwen betreft, zeggen ze aan ons: 'Doe ermee wat u wilt volgens het Iraakse rechtssysteem'", legde hij uit.

"Wat België betreft werken we samen met alle betrokken diensten: de staatsveiligheid, Asiel en Migratie, Buitenlandse Zaken ... Maar wij hebben niet aan België gevraagd om de terroristen terug te nemen. Wij bevinden ons niet in die fase. Wij werken samen om de individuen te identificeren en hun parcours te achterhalen", besloot de ambassadeur.
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom DK

  De processen en strafuitvoeringen uitzenden in prime time tv aub, zodat iedereen hier goed beseft dat het vijf voor twaalf is...

 • Frans Peeters

  Vooral niet laten terug keren. Maar ik lees dat Reynders zich ginder gaat moeien.

 • Arron Steve

  En vooral niet vergeten alle terugkerende IS strijders over heel Europa oppakken en uitleveren aan Irak en Syrie zodat ze hun straf niet kunnen ontlopen.Hoop dat alle regeringen laten zien dat ze het menen en deze laffe criminelen hun verdiende straf krijgen en ze hier geen onderdak geven want ze hebben gruwelijke daden verricht en moeten hiervoor gestraft worden.Deze mensen zijn hier niet meer welkom om onze maatschappij weer te besmetten met hun ziekelijke gedachten

 • Adam Beyer

  Al die vrouwen die daar mee naartoe getrokken zijn hebben dat gedaan om de terroristen te steunen en zijn dus even schuldig. Laten we hopen dat België daar hard zal tegen optreden want we praten over de grootste bende gewetenloze moordenaars sinds de Nazi's. Ze hebben mensen van daken gegooid, in brand gestoken, achter auto's gehangen, kelen over gesneden, ... . Allemaal buitengewoon onmenselijke daden. Geen compassie, berechten in Irak.

 • Heremans François

  Die mensen zijn vrijwillig daarheen vertrokken. Hun misdaden hebben zij ginder op Iraaks grondgebied gepleegd. Bijgevolg vallen zij voor hun wandaden onder de Iraakse jurisdictie en dienen de uitgesproken straffen dan ook ginder uitgevoerd te worden. Ik ben het kotsbeu om als burger van dit land steeds financieel op te draaien voor die fanatiekelingen die ons op de koop toe nog zitten te bedreigen !!