"Amerikaanse militairen werken in Libië aan IS-offensief"

Archieffoto: een man neemt de schade op in de Libische hoofdstad Benghazi na zware gevechten tegen Islamitische Staat.
afp Archieffoto: een man neemt de schade op in de Libische hoofdstad Benghazi na zware gevechten tegen Islamitische Staat.
Amerikaanse speciale eenheden opereren sinds eind vorig jaar vanuit twee buitenposten in Libië. Dat meldt The Washington Post. De militairen zouden proberen bondgenoten te werven voor een mogelijk offensief tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Het zou gaan om twee kleine teams die gelegerd zijn in het oosten en westen van land, bij Misurata en Benghazi. Ze hebben onder meer tot taak een relatie op te bouwen met groepen die IS mogelijk gaan aanvallen in de stad Sirte. De terreurgroep heeft voor zover duizenden strijders in het Noord-Afrikaanse land.

Ook beoordelen de militairen de lokale veiligheidssituatie. Dat moet de Verenigde Staten in staat stellen bij een eventuele grotere missie personeel veilig ter plaatse te krijgen. Mocht het zover komen, dan zijn er volgens functionarissen al tientallen mogelijke doelwitten in beeld die vanuit de lucht bestookt kunnen worden.

Volgens de Amerikaanse krant is het voor het eerst dat bekend wordt dat er soldaten op de grond zijn. Het zou betekenen dat de Amerikaanse regering de opkomst van IS in Libië als een groot gevaar ziet en bereid is tot een offensief in het instabiele Noord-Afrikaanse land. Het land verkeert in complete chaos waarbinnen twee groepen de macht naar zich toetrekken terwijl groeperingen als IS misbruik maken van het machtsvacuüm.