"20.000 IS-terroristen tussen Syrische vluchtelingen"

Syrische vluchtelingen in het vluchtelingenkamp van Deir Zanoun in Libanon.
AP Syrische vluchtelingen in het vluchtelingenkamp van Deir Zanoun in Libanon.
Minstens 20.000 moslimextremisten zijn geïnfiltreerd in Syrische vluchtelingenkampen en willen van daaruit Europa binnenkomen. Dat beweerde althans de Libanese onderwijsminister Elias Bou Saab gisteravond.

De politicus zei dat hij vreesde dat jihadi's van Islamitische staat minstens twee procent uitmaken van de meer dan 1,1 miljoen Syriërs die zich in vluchtelingenkampen in Libanon bevinden. Elias Bou Saab waarschuwde voor een stiekem plan van de strijders om via de Middellandse Zee Europees grondgebied te bereiken.

Zijn waarschuwing kwam er gisteren op het moment dat de Britse premier David Cameron vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië bezocht. "Naar mijn aanvoelen is IS bezig met dergelijke operatie om naar Europa te gaan ... van Turkije naar Griekenland", zei de Libanese minister. "Twee procent van de vluchtelingen kunnen radicalen zijn", schatte Elias Bou Saab. "Dat is meer dan genoeg. We zien hetzelfde hier in onze kampen - 2 tot 3 procent is radicaal."

De Libanese minister is sterk betrokken bij onderwijsprogramma's voor Syrische kinderen in de tentenkampen. Hij claimde dat IS de armoede en de wanhoop bij de vluchtelingen uitbuit om hen te rekruteren voor hun bloeddorstige doeleinden. "Geen hoop, geen werk, geen onderwijs, arm; Deze mensen zijn makkelijk te overhalen", waarschuwde hij.

Raid
De minister onthulde dat militanten al raids op Libanese soldaten hebben uitgevoerd vanuit vluchtelingenkampen. "Toen onze soldaten werden ontvoerd, gebeurde dat door jihadi's uit de kampen. Ze streden tegen het leger. Kidnapten soldaten en ontvoerden ze naar de bergen."

Assad aan de kant schuiven, is niet de oplossing volgens Elias Bou Saab. Dat kan immers een gevaarlijk vacuüm creëren en de hele regio en misschien ook Europa in chaos storten. "Verkiezingen moeten over het lot van Assad beslissen", aldus de minister. "Maar eer we zover zijn, moeten er gesprekken komen", zei de Libanese politicus. "We moeten vermijden dat Libanon een tweede Libië wordt. Daar faalde het regime en IS kwam naar daar, van daaruit zullen ze proberen naar Libanon te komen en dan weet je niet meer waar het eindigt."

Minister van onderwijs Elias Bou Saab met de Britse premier David Cameron
AFP Minister van onderwijs Elias Bou Saab met de Britse premier David Cameron
AP
REUTERS
REUTERS
AFP