Islamitische Staat gebruikt kinderen voor executies in Afghanistan

SITE Intelligence Group
De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft voor de executie van drie mannen kinderen gebruikt. Een reeks foto's met het logo van Khorasan -een vleugel van IS die actief is in Afghanistan en Pakistan- toont taferelen met drie gevangenen in oranje overalls en twee kindsoldaten. De jongens kunnen acht tot tien jaar oud zijn en dragen een pistoolholster vastgesnoerd rond hun bovenlichaam.

Op een van de vijf foto's drukken de kinderen elk een gevangene bij de nek neer tot op hun hoogte. Op een andere foto staan ze met getrokken wapens achter twee van de drie gevangenen. Op de laatste foto liggen de drie gevangenen met bloedend hoofd op de grond, terwijl de kinderen blijkbaar juichend hun wapens in de lucht steken. Op de onderschriften staat dat het om de "liquidatie van elementen van het Afghaanse leger en een militaire spion in Nangarhar gaat". 

In de provincie Nangarhar heeft IS zijn enige grote territoriale basis in Afghanistan. De foto's met op de achtergrond bomen en rotsen kunnen overeenkomen met Oost-Afghaanse winterlandschappen. 

Duizenden kinderen gerekruteerd
IS heeft in Irak en Syrië duizenden kinderen gerekruteerd en onder meer als strijder of kamikaze ingezet. De Verenigde Naties waarschuwen in hun nieuw jaarrapport inzake burgerslachtoffers in Afghanistan dat ze in 2017 getuigenissen over 643 kindsoldaten ontvangen hebben. Tot dusver kon bevestigd worden dat 19 jongens effectief door IS werden gerekruteerd. In werkelijkheid liggen de cijfers vermoedelijk hoger. 

IS is pas begin 2015 in Afghanistan opgedoken. De VS en de Afghaanse troepen vallen hun stellingen in Nangarhar sindsdien wekelijks enkele keren aan. Maar de terreurorganisatie blijft zware aanslagen plegen en heeft de rekrutering opgedreven. Nu probeert ze ook in Noord-Afghanistan voet aan de grond te krijgen.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Slachmuylders

  Hallo Geens lost dit eens op ???

 • Antonio Mirabile

  Daar laten, ze hebben hier niets verloren. Het zij tikkende tijdbommen dat we naar hier te halen !! Waar zijn we mee bezig. Dat ze eerst de kinderen hier helpen die her nodig hebben. En niet nog meer rotzooi naar hier brengen.

 • dirk driessens

  Jaja die kindjes staan ook in België als ze 16 jaar zijn man man Man

 • philippe decock

  Daarom mogen we niet "smelten" omdat de vrouwen die willen terukeren kinderen hebben. Dit is de volgende generatie misdadigers.

 • Hans Molenbeek

  Alci, niet helemaal waar. Ze volgen wel de Koran maar interpreteren hem verkeerd of te extreem. Niet alle moslims zijn IS'ers, maar wel alle IS'ers zijn moslims. Begrijp me niet verkeerd, ze zijn de naam niet waard. Maar je kan ook niet stellen dat de kruisvaarders vroeger geen christenen waren. Dat waren ook slechte christenen. Gewoon hopen dat ze ooit tot inzicht komen zeker? Zal wel bij een droom blijven...