Islamitische politie jaagt op vrouwelijke chauffeurs

UNKNOWN
In de Saoedische hoofdstad Riyad proberen tientallen langbaardige islamitische agenten vrouwen het autorijden te verhinderen. Ooggetuigen zagen de agenten vandaag in de buurt van de Koning Abdulaziz-straat patrouilleren. Activistes riepen de Saoedische vrouwen namelijk op om zich vandaag achter het stuur te zetten, ondanks het verbod op vrouwelijke autorijders.

Talrijke islamgeleerden spraken zich in de voorbije weken al uit tegen een opheffing van het verbod, dat tot de "traditie van het koninkrijk" behoort.

Een groep Saoedische mannen verklaarde onlangs dat ze het rijverbod desnoods met geweld zullen doorvoeren. Ze willen de weerspannige vrouwen met de zwarte riemen slaan waarmee Arabische mannen hun traditionele hoofdtooi vastmaken.

In mei moest een alleenstaande, werkende moeder meerdere dagen in een vrouwengevangenis doorbrengen, nadat ze met een auto had gereden.

"Vandaag is de auto van mij"

Berichten op sociaalnetwerksites hadden opgeroepen het verbod op vrouwelijke autorijders vandaag te trotseren. "Vandaag is de auto van mij, morgen krijgt mijn man hem terug", schreef de Saoedische vrouw Maha online. Haar man Mohammad al-Qahatani, de voorzitter van de Saoedische Associatie voor burger- en politieke rechten, schreef op zijn Twitter-pagina dat zijn vrouw hem 45 minuten door de straten van Riyad voerde.

De campagne Women2drive werd twee maanden geleden op de sociaalnetwerksite gelanceerd en ijvert voor de "publicatie van een koninklijk decreet dat vrouwen toelaat met de auto te rijden."

Tweederangsburgers

De mensenrechtengroep Amnesty International riep de Saoedische autoriteiten gisteren nog op om "te stoppen met vrouwen als tweederangsburgers te behandelen. De wegen van het koninkrijk moeten ook voor de vrouwen geopend worden."

Er bestaat geen enkele wet die vrouwen het rijden verbiedt, maar de autoriteiten baseren zich op een juridisch-religieus bevelschrift (fatwa), waarvan de bron een strenge versie van de islam is. Saoedische vrouwen krijgen namelijk geen rijbewijzen toegekend.

Vrouwen moeten een beroep doen op een chauffeur of, wanneer ze daar niet de middelen voor hebben, rekenen op de goede wil van mannelijke familieleden. (dpa/adha)