Zwangere christelijke vrouw riskeert de strop in Soedan

THINKSTOCK
Een zwangere christelijke vrouw dreigt in Soedan opgehangen te worden, indien ze zich niet tot de islam bekeert. Het Westen en mensenrechtenorganisaties reageren met afschuw.

Een 27-jarige vrouw zal wegens vermeende godslastering en haar christelijk geloof terechtgesteld worden. Een rechter in Khartoem veroordeelde de vrouw tot de dood met de strop, indien ze haar geloof niet afzweerde en naar de islam terugkeerde. De vader van de beklaagde is moslim, de moeder christelijk. Mariam Jahia Ibrahim Ishak werd als moslima geboren, maar wegens de veelvuldige afwezigheden van de vader door de moeder christelijk opgevoed.

"Ik ben een christene, geen afvallige"
De strafrechtbank al-Haj-Yousif velde het vonnis vandaag. Wegens overspel werd ze bovendien tot 100 zweepslagen veroordeeld. De rechter had Mariam Ishak herhaaldelijk gevraagd of ze niet aan haar geloof wilde verzaken (apostasie) om zich te bekeren tot de islam. De beklaagde volhardt echter in haar christelijke geloofsleer. "Ik ben een christene, geen afvallige", antwoordde de vrouw. Het Soedanese rechtssysteem is gebaseerd op de islamitische sharia en het Brits gewoonterecht.

De acht maanden zwangere vrouw zit sinds augustus in de cel met haar twintig maanden oude zoontje, nadat ze was gearresteerd omdat ze met een christelijke man was getrouwd. Dat is in Soedan voor moslima's verboden waardoor haar huwelijkovereenkomst ongeldig is. Haar advocaat Mohamed Mustafa kondigde aan in beroep te zullen gaan bij het hooggerechtshof.

Voor de rechtbank hadden tientallen mensen tegen het proces en voor de geloofsvrijheid geprotesteerd. Maar ook langs islamitische kant waren er demonstranten, die "Allahu Akbar" riepen, "God is groot".

Ibrahim werd een eerste keer veroordeeld op 11 mei en kreeg drie dagen de tijd om alsnog te verzaken aan haar christelijk geloof.

Zweepslagen
De Amerikaanse, Britse, Canadese en Nederlandse ambassades en EU-vertegenwoordigers in Khartoem drukten hun bezorgdheid uit over de beslissing van de rechtbank. "Het feit dat een vrouw ter dood wordt veroordeeld voor haar religieuze keuze en tot zweepslagen omdat ze met een man van een andere geloofsovertuiging is getrouwd, is meelijwekkend en weerzinwekkend", zei Manar Idriss, een Soedanese onderzoeker voor Amnesty International. "Overspel en apostasie zijn zaken die niet eens als misdaden mogen worden beschouwd. Het is een flagrante schending van de internationale mensenrechten".

De strafrechtbankvan het district al-Haj-Yousif in Khartoem.
AFP De strafrechtbankvan het district al-Haj-Yousif in Khartoem.