Zestien procent moslimjongens vindt terrorisme aanvaardbaar

THINKSTOCK
Zestien procent van de jongens vindt moslimterrorisme aanvaardbaar. Een ruime meerderheid van de moslimjongeren in het Antwerpse wijst het religieus extremisme echter af. Dat blijkt uit een enquête die in de Gazet van Antwerpen verscheen.

Volgens de enquête vindt tien procent van de jonge moslims terrorisme aanvaardbaar. Bij de jongens stijgt dat percentage naar 16 procent. Ook vindt één op tien jongeren het aanvaardbaar dat een imam in de moskee haat predikt. Een kwart van hen heeft dat een imam al horen doen. Anderzijds keuren meer dan acht op tien jongeren het religieus extremisme af en vinden evenveel jongeren dat groepen als Sharia4Belgium hen een slechte naam bezorgen.

Dit weekeinde raakte overigens bekend dat een 15-jarige Antwerpenaar naar het front in Syrië zou vertrokken zijn. In Het Belang van Limburg toont een moeder van één van de vier vermiste Genkse jongeren zich ook zeker dat haar zoon naar Syrië is getrokken. "In enkele weken tijd veranderde hij volledig. Hij liet zijn baard groeien en werd geloviger", getuigt ze.

De vier jongeren staan intussen internationaal geseind. Gevreesd wordt dat de vier naar Syrië trokken om te vechten. De vier vermisten, een jongeman van Turkse afkomst en drie broers van Marokkaanse origine, kwamen vorige zondag niet terug van een reis naar Turkije.