Weyts ontkent capaciteitstekort bij offerfeest

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verwacht weinig of geen capaciteitsproblemen voor het slachten van schapen bij het offerfeest op 23 september. Zowat alle andere partijen plaatsen vraagtekens bij de gemoedsrust van de minister, bleek woensdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement, die uitzonderlijk vergaderde tijdens het zomerreces.

Minister Weyts voert, zoals bekend, een verbod in op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Ritueel slachten is enkel nog mogelijk in erkende slachthuizen. De afgelopen weken klonk uit verschillende hoeken kritiek op de nieuwe regelgeving, die overhaast zou zijn ingevoerd en voor een tekort aan capaciteit en voor chaos zou zorgen.

Weyts ontkent alvast dat er te weinig plaats zou zijn voor alle schapen. "Enkel in Antwerpen en, in beperkte mate, Oost-Vlaanderen dreigt er een capaciteitstekort als het offerfeest op één dag wordt georganiseerd", aldus de minister. Uit onderhandelingen met de moslimgemeenschap zou echter een bereidheid blijken om het slachten over drie dagen te spreiden.

Onverdoofd slachten

Grootste vraagteken op 23 september wordt de provincie Limburg. Daar zijn momenteel geen slachthuizen die een erkenning hebben om schapen te slachten. In Geel, Genk en Beringen zijn daarvoor aanvragen ingediend, maar het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) moet nog een beslissing nemen. Er is ook een aanvraag voor een tijdelijke slachtvloer in Houthalen-Helchteren, waarover Weyts zich zelf nog moet buigen. Volgens Güler Turan (sp.a) gaat het echter om een aanvraag voor een vloer met onverdoofd slachten, waardoor Weyts niet anders zal kunnen dan de vergunning in te houden.

Volgens Limburgs gouverneur Herman Reynders komt het goed als de vergunningen tijdig door het FAVV worden afgeleverd én als de moslims willen spreiden over twee of drie dagen.

In Limburg zijn momenteel geen slachthuizen die een erkenning hebben om schapen te slachten

Ongenoegen over aanpak minister

Bij coalitiepartners CD&V en Open Vld blijft intussen ongenoegen bestaan over de aanpak van de minister. "Voor ons is het erg belangrijk dat we geloofsgemeenschappen overtuigen dat dierenleed heel gevoelig ligt in onze maatschappij", aldus Sonja Claes (CD&V). "Ook joden en moslims moeten die evolutie kunnen maken, dat kun je niet opleggen door een wet te stemmen."

Open Vld had een verzoenender aanpak verwacht van de minister. "Ik denk dat er een grondige evolutie aan de gang is in de geloofsgemeenschappen, wij blijven vragen om een open en transparant debat", besloot Gwenny De Vroe woensdag.

Na het offerfeest komt er alvast een grondige evaluatie in het parlement, in de vorm van een hoorzitting met de betrokkenen. Mogelijk legt Weyts daarna opnieuw een voorstel tot totaalverbod op onverdoofd slachten op tafel. Hij herhaalde woensdag alvast dat het haaks op zijn functie als minister van Dierenwelzijn zou staan om van dat standpunt af te stappen.