Weyts: "Ik wil een totaalverbod op ritueel slachten"

Sinds dit jaar is het verboden om schapen ritueel te slachten in niet-erkende slachthuizen. Er komt heel wat kritiek uit de moslimgemeenschap, maar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat zich niet uit zijn lood slaan, zo liet hij verstaan in het VTM-nieuws.

"Ik zet resoluut door, ondanks de schadeclaims. In de toekomst wil ik een totaalverbod op rituele slachting." Weyts kreeg in eerste instantie kritiek omdat hij het verbod op rituele slachting in tijdelijke slachthuizen had aangekondigd, maar relativeert dat. "Toen ik net minister was heb ik mijn goedkeuring moeten verlenen, maar heb ik wel gezegd dat het laatste keer was. Velen dachten dat het niet zo'n vaart zou lopen, maar de moslims hebben wel een overgangsperiode gekend."

"Ik heb de wet aan mijn kant. De Europese regelgeving en de Raad van State geven mij gelijk. Ik zet resoluut door, ondanks de schadeclaims. Op termijn wil ik een totaalverbod op ritueel slachten. In een beschaafde samenleving moeten we daar naar evolueren. Er zijn genoeg andere alternatieven die in het buitenland worden toegepast."