Westerse moslimleiders zagen aan de poten van IS (en dat pikken ze daar niet)

Stijders van Islamitische Staat.
reuters Stijders van Islamitische Staat.
In het meest recente nummer van zijn online propagandamagazine Dabiq bedreigt Islamitische Staat elf westerse imams en islamgeleerden. Dat meldt The New York Times. Terwijl de militaire en politieke strijd tegen de terreurbeweging voortwoedt, maken deze mensen gebruik van hun religie om de strijd aan te gaan. "Het zijn afvalligen, die gedood moeten worden", reageert IS.

Het is lang niet de eerste keer dat IS westerse moslimleiders bedreigt, maar het gaat wel om de langste lijst tot nu toe. Op de lijst staan imams en islamgeleerden uit de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Onder hen imam Suhaib Webb uit Washington, die maandelijks de beweringen van IS weerlegt in een live videochat, en sjeik Hamza Yusuf, die miljoenen bereikte met zijn preek over 'the crisis of ISIS', waarin hij huilend aan God vroeg andere moslims niet de schuld te geven van "wat deze dwazen doen".

Huma Abedin

Hun acties bleven ook aan de andere kant van de wereld niet onopgemerkt. De extremisten van IS malen er niet om dat deze mannen fervente moslims en critici van het buitenlandse beleid van de VS zijn. Het zijn "ongelovigen", klinkt het in Dabiq, net als de Sjiitische moslims, christenen en yezidi's die IS met duizenden heeft gedood in Irak, Libië en Syrië.

Het propagandamagazine viseert ook Amerikaanse moslims in de regering, zoals Huma Abedin, die lange tijd adviseur was van Hillary Clinton, volksvertegenwoordiger Keith Ellison uit Minnesota en de Texaanse Republikein Mohamed Elibiary.

Pogingen om IS via religie te ondermijnen is niet enkel een westers fenomeen. In januari namen moslimleiders uit de hele wereld in Marokko de Verklaring van Marrakesh aan over de rechten van religieuze minderheden in islamitische landen.

'Het zijn ongelovigen, die gedood moeten worden'

IS in Dabiq