Vrouw in nikab mag land niet in nadat ze weigert gezicht te laten zien op Zaventem

Een vrouw in nikab in de straten van Brussel in 2010. In 2011 werd een boerkaverbod ingeroepen in ons land.
belga Een vrouw in nikab in de straten van Brussel in 2010. In 2011 werd een boerkaverbod ingeroepen in ons land.
Een vrouw met Deense nationaliteit is woensdag de toegang tot ons land ontzegd nadat ze weigerde haar gezicht te laten zien bij een grenscontrole op de luchthaven van Zaventem. Dat bericht staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Het dragen van een nikab is op ons grondgebied sinds 2011 verboden.

"Een vrouw met Deense nationaliteit komende van Tunis (hoofdstad van Tunesië, red.) landde woensdag op Zaventem met een nikab aan. Ze was onderweg naar Kopenhagen, Denemarken, en moest dus onze Schengengrenscontrole ondergaan", vertelt Francken in een Facebookpost.

"Nadat ze in Tunis al weigerde haar gelaat zichtbaar te maken, weigerde ze dit in Zaventem opnieuw. Onze grenspolitie weigerde haar vervolgens de toegang tot de Schengenzone. Zonder identiteitscontrole, geen toegang tot ons grondgebied. Vandaag werd ze teruggestuurd naar Tunesië. Mensen die zich weigeren te identificeren kunnen we onmogelijk toegang tot Schengen geven."

Er werd ook een administratief verslag opgesteld en overgemaakt aan de Dienst Vreemdelingenzaken, meldt de federale politie.

Mensenrechten

Het dragen van een boerka of nikab in ons land is sinds 1 juni 2011 verboden. Het verbiedt moslimvrouwen volledige of gedeeltelijke gezichtsbedekkende kleding te dragen op openbare plaatsen. De wet veroorzaakte bij een minderheid heel wat heisa. In totaal drie vrouwen stapten in ons land naar de rechter omdat het verbod volgens hen in strijd was met het recht op privacy, het recht op godsdienstvrijheid en het recht op vrije meningsuiting. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaf België dit jaar nog gelijk en oordeelde dat er geen sprake is van schending. 

In 2012 nog werd een vrouw met een nikab gecontroleerd aan een bushalte in Jette. Toen ze weigerde haar hoofddoek af te doen, moest ze mee naar het commissariaat. Onderweg gaf ze één van de agenten een kopstoot en ook op het commissariaat gedroeg ze zich agressief. Ze werd in 2016 nog opgepakt op Brussels Airport als het gevolg van een arrestatiebevel na haar veroordeling tot achttien maanden cel eind 2015.

Theo Francken

Een vrouw met Deense nationaliteit komende van Tunis landde woensdag op Zaventem met een niqaab aan. Ze was onderweg naar Kopenhagen en moest dus onze Schengengrenscontrole ondergaan. Nadat ze in...