VN betreurt "discriminatie" van islam in de media

De Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft in een resolutie de godsdienstlaster veroordeeld. De resolutie heeft het enkel over de islam en bekritiseert de "opzettelijke stereotypering in de media van religies en heilige mensen". Pakistan diende de resolutie in, in naam van de Organisatie van de Islamitische Conferentie. Ze werd met 21 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen. De Europese Unie was tegen.

Stereotypen
De tekst verwoordt "ernstige" zorgen over het feit dat "verklaringen waarin godsdiensten -namelijk de islam en de moslims- aangevallen worden, de laatste jaren lijken te vermenigvuldigen". De tekst verwijst naar de "opzettelijke stereotypen in de media die godsdiensten, hun gelovigen en heiligen viseren". De resolutie betreurt dat zowel de geschreven pers als de audiovisuele en elektronische media gebruikt worden om aan te zetten tot gewelddaden, xenofobie of onverdraagzaamheid. De media zouden ook aanzetten tot "discriminatie tegenover de islam of elke andere godsdienst".

9/11
De Raad is bezorgd over het "intensifiëren van de lastercampagne tegen religies en de etnische en religieuze stigmatisering van moslimminderheden sinds 11 september 2001". De organisatie klaagt ook de pogingen aan om de islam te vereenzelvigen met terrorisme, geweld en schendingen van de mensenrechten. (afp/sam)