Vlaamse imamopleiding laat op zich wachten

Imam Nordine Taouil.
BELGA Imam Nordine Taouil.
Zeven jaar na het groen licht van het Vlaams parlement kunnen imams nog altijd niet in Vlaanderen opgeleid worden. Daarom blijven de meeste islamitische geloofsgemeenschappen hun imams uit de landen van herkomst recruteren.

"Een meerderheid van de moslimjongeren vragen zelf om geïntegreerde imams, die onze taal spreken en onze leefwereld kennen", zegt Vlaams parlementslid Ludo Sannen (sp.a). Hij wil dat de Vlaamse regering een tandje bijsteekt om de Vlaamse imamopleiding vorm te geven.
 
Moskeegemeenschappen in Vlaanderen zoeken hun imams meestal in het buitenland. Deze imams spreken vaak geen Nederlands en hebben weinig kennis van de sociale en culturele normen van ons land. Velen onder hen blijven maar enkele maanden of jaren en krijgen ook geen voeling met de maatschappij. "De imam vormt zo voor de gelovigen geen brug tussen samenleving en geloof", zegt Sannen.
 
'Verdieping in de islam'
Ruim zeven jaar geleden besliste het Vlaams parlement dat er een Vlaamse, kritische theologische opleiding zou komen voor imams, binnen een nog op te richten faculteit islamitische godsdienstwetenschappen. Als opstapje organiseerde het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS) van de Universiteit Antwerpen vorig jaar voor het eerst een postacademische vorming 'Verdieping in de islam'.
 
Vierenveertig studenten waren aan de opleiding begonnen, maar een nieuwe editie kwam er niet omdat het  Departement Onderwijs z'n medewerking weigerde. Sannen wil nu dat de overheid alles in het werk stelt om de opleiding verder uit te bouwen. (belga/svm)