Veroordeelde Syriëstrijder kon gewoon aan de slag als treinbestuurder

Strafblad was nog niet aangepast op moment van aanwerving

photo_news
Een Belgische Syriëstrijder is erin geslaagd om negen maanden lang een opleiding te volgen als treinbestuurder, nadat hij veroordeeld was in een terrorismedossier. Hij kreeg in december vorig jaar een celstraf van drie jaar met uitstel, maar enkele weken na de uitspraak solliciteerde hij voor een job bij Infrabel. Daar werd hij aangeworven omdat zijn strafblad nog blanco was, meldt VTM NIEUWS vandaag.

De 30-jarige Zakaria H. was tussen september 2013 en maart 2014 in Syrië. Hij verbleef er met meerdere Belgische jihadisten, onder wie Abdelhamid Abaaoud en Najim Laachraoui.

In december vorig jaar werd hij veroordeeld tot een celstraf van drie jaar met uitstel. Maar enkele weken later slaagde hij erin om zonder problemen aan de slag te kunnen bij Infrabel. Negen maanden lang werd hij opgeleid tot treinbestuuurder voor technische treinen. Maar toen eind september zijn veroordeling aan het licht kwam, werd hij meteen ontslagen.

"Bij de screening van de kandidaten viel hij helemaal niet op", zegt Alain Dupont van HR-Rail, werkgever van het Belgisch spoorwegpersoneel, aan VTM NIEUWS. "Er was op het eerste gezicht niets abnormaals aan zijn dossier, ook omdat hij een blanco strafblad kon voorleggen. Toen duidelijk werd dat hij veroordeeld was in een terrorismedossier, werd hij meteen ontslagen en werd de opleiding stopgezet."

Normale procedure

"Zakaria H. had op het moment van zijn aanwerving nog geen strafblad, omdat rekening gehouden moet worden met de termijn waarin een veroordeelde beroep kan aantekenen", meldt de federale overheidsdienst Justitie. De FOD Justitie licht de tijdslijn toe in het dossier. De man werd op 15 december 2016 veroordeeld door de correctionele rechtbank. Op 27 januari 2017 stelde de griffier een veroordelingsbulletin of samenvatting van het vonnis op. Dat kan enkel wanneer de veroordeling definitief is, en er geen beroep meer mogelijk is. Pas daarna maakt de griffier het veroordelingsbulletin per post over aan de dienst Centraal Strafregister, dat op 15 februari 2017 - twee weken na de aanwerving van H. - aanpaste.

"Deze tijdslijn volgt de normale procedure met het nodige respect voor een termijn om beroep aan te tekenen door de veroordeelde", aldus de FOD. "De veroordeling door de correctionele rechtbank werd zichtbaar op alle uittreksels van het strafregister vanaf 15 februari 2017." Eerder liet het federaal parket al weten niet te reageren op de zaak.
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Zotter moet het niet meer worden.

 • dominique castelein

  net zoals die iraakse mensensmokkelaar wiens telefoontaps niet gevonden konden worden en daarom vrij gesproken werd,T Francken kan ze niet rap genoeg terugsturen maar geens laat ze vrij,van tegenwerken gesproken,zou de cmdv ook criminelen ronselen om voor hen te stemmen,

 • PAUL PIENS

  De titel doet hier vermoeden dat de NMBS hier zwaar in de fout is gegaan maar wat blijkt? Ons rechtssysteem is de schuldige. De media doen er verder alles aan om de NMBS zo negatief mogelijk voor te stellen door deze misinformatie in de titel.

 • Erik Quartier

  Ze noemen dat nog altijd ons gerecht,om te kotsen deze leeglopers er zitten daar evenveel bandieten als op straat, hoeveel hebben ze gekregen om dat een tijdje wg te moffelen ?

 • Annie Vandeputte

  als belg moe je stempelen om opleiding te kunnen volgen , na de testen die ze eerst afnemen...als je hier gewoon terrorist zijt heb je alle voordelen...wanneer gaat de trein ontploffen?