Vaticaan: "Beschuldiging bin Laden volkomen ongegrond"

UNKNOWN

Het Vaticaan noemt de beschuldiging van Osama bin Laden, als zou paus Benedictus XVI een grote en langdurige rol vervullen in een nieuwe kruistocht tegen de islam, volkomen ongegrond. Woordvoerder Federico Lombardi wees er op dat de paus en het Vaticaan op verschillende gelegenheden de 'kwetsende' tekeningen over de profeet Mohammed bekritiseerd hebben. Nadat ze in 2006 voor het eerst in een Deense krant waren afgedrukt, sprak het Vaticaan van een 'onaanvaardbare provocatie'.

Vrijheid van meningsuiting?
Het Vaticaan zei toen ook dat de vrijheid van meningsuiting niet de vrijheid geeft om religieuze gevoelens van gelovigen te krenken. De paus zei later dat religieuze symbolen gerespecteerd moeten worden, maar hij veroordeelde ook de gewelddadige reacties in sommige islamitische landen op de publicatie van de tekeningen.

Woede
In 2006 wekte Benedictus woede in islamitische kringen toen hij een middeleeuwse tekst aanhaalde waarin een deel van de leer van Mohammed kwaadaardig en onmenselijk werd genoemd. Vooral de oproep om het geloof met het zwaard te verspreiden, kwam slecht over.

De paus benadrukte later dat de tekst niet zijn eigen opvattingen weergaf. Recentelijk heeft de paus stappen gezet om de betrekkingen met de gematigde islam te verbeteren. In november heeft hij een ontmoeting met religieuze moslimleiders. (novum/svm)