Ultrarechtse Britse leidster smeekt Trump: "Zorg dat ik niet in cel vlieg"

Trump deelde op Twitter antimoslimvideo's van Jayda Fransen, één van de leiders van het ultrarechtse Britain First.
EPA, Facebook Trump deelde op Twitter antimoslimvideo's van Jayda Fransen, één van de leiders van het ultrarechtse Britain First.
Jayda Fransen, een van de leiders van de extreemrechtse Britse partij Britain First, smeekt Trump tussenbeide te komen in haar rechtszaak wegens religieuze intimidatie en het gebruik van haattaal. Trump deelde eergisteren op Twitter antimoslimvideo's van Fransen, en dat leidde tot diplomatiek vuurwerk tussen de VS en Groot-Brittannië. "In naam van elke Britse burger en voor elke man en vrouw die voor vrije meningsuiting heeft gevochten en is gestorven, vraag ik uw hulp. Ik vraag u tussenbeide te komen zodat ik de cel niet invlieg", smeekt Fransen nu.

Samen met partijleider Paul Golding wordt Fransen aangeklaagd voor religieuze intimidatie en het gebruik van dreigende haattaal in twee zaken, in Kent en in Belfast. (lees verder onder de tweet)

Britain First maakte intussen bekend dat de partij honderden nieuwe ledenaanvragen kreeg nadat Trump hun antimoslimvideo's had gedeeld. Volgens leider Golding bereiken hun posts op Facebook nu ook honderdduizenden extra mensen.

Diplomatiek vuurwerk

Brits premier Theresa May verklaarde dat het "fout" was dat Trump de video's had gedeeld en ze veroordeelde Britain First als een "haatorganisatie" die verdeeldheid en wantrouwen zaait.

Eens haar woordvoerder Mays reactie bekend had gemaakt, reageerde Trump vurig op Twitter: "Theresa May, focus niet op mij. maar focus op het vernielende islamitische terrorisme dat in het Verenigd Koninkrijk plaatsgrijpt. Wij stellen het goed!'.

Daarop riepen parlementsleden en de burgemeester van Londen op het staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië te schrappen, maar daar heeft May geen oren naar. Ze zegt dat ze de "bijzondere relatie" tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten toegewijd is en "nog een datum moet vastleggen" voor Trumps staatsbezoek.

Persverantwoordelijke van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders ontkende gisteren dat de tweet en de commentaren van Trump in de kaart speelden van een extreemrechtse partij die buiten Groot-Brittannië amper gekend is.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Hunter

  Wat Jayda Fransen doet is niet haat prediken maar de realiteit weergeven en dat zint sommigen niet want dat zou betekenen dat hun reeds decennia gevoerde politiek in het ongelijk wordt gesteld.

 • Pete Schoonhuys

  Zij die vinden dat dit allemaal moet kunnen zijn dus ook pro Moslim- en andere godsdienstige haatpredikers. Allemaal in naam van jullie zo geroemde vrijheid van mening die niet voor iedereen opgaat?

 • robin verfaille

  Moedige en goedogend dame.

 • Roger Deprez

  Engeland wil een voorbeeld zijn op gebied van vrije mening, maar wat May nu doet is op zijn zachts uitgedrukt zeer merkwaardig,de beelden zijn wat ze zijn en mogen dan ook door iedereen gezien worden. Dit is in het nadeel van moslims en als het blanken zouden zijn was er waarschijnlijk geen enkel probleem met de beelden, maar dan was het even erg en iedereen is gelijk voor de wet.

 • Erik Ghilardi

  De realiteit is dat ze een Moslimgemeenschap continu terechtwijzen voor jarenlange verkrachting in een Britse stad. Hier zijn 10-tallen beschuldigden, maar niet veroordeeld. Dit kaarten ze continu aan, waardoor de stad ze nu vervolgt voor "pesten"