Uitgeverij bant varkens uit kinderboeken om moslims niet te beledigen

De grootste universitaire uitgeverij ter wereld slaat ook 'zwijn', 'worst', 'spek' en andere aan varkens gerelateerde woorden in de ban.
THINKSTOCK De grootste universitaire uitgeverij ter wereld slaat ook 'zwijn', 'worst', 'spek' en andere aan varkens gerelateerde woorden in de ban.
"Er kwam een varkentje met een lange snuit, en het verhaaltje was uit". Je zal het in de toekomst niet meer lezen in de kinderboeken van de Britse uitgeverij Oxford University Press. Ook 'zwijn', 'worst', 'spek' en andere aan varkens gerelateerde woorden worden in de ban geslagen. Dit om te vermijden dat moslims zich beledigd zouden voelen.

De nieuwe richtlijn kwam aan het licht tijdens een radiodebat over vrije meningsuiting in de nasleep van de aanslag op Charlie Hebdo.

Auteurs wordt op het hart gedrukt in kinderboeken geen melding meer te maken van varkens en verwante woorden.

"Belachelijk"
Op BBC's Radio 4 las presentator Jim Naughtie een brief voor die een auteur van de uitgeverij had ontvangen en waarin het verbod werd vermeld. "Als een gewaardeerde uitgever, verbonden aan een academisch instituut, zegt dat je in je boek geen melding mag maken van varkens omdat sommige mensen beledigd zouden kunnen zijn, is dat belachelijk. Dat is een grap", zei de presentator.

Khalid Mahmood, moslim en parlementslid voor Labour, was het daar mee eens. "Dat is volslagen onzin. Zo ondermijn je de hele discussie over vrije meningsuiting".

Zinloze politieke correctheid
Critici hebben het over zinloze politieke correctheid die de vrijheid van meningsuiting in het gedrang brengt. Voorts is het nog maar de vraag of moslims zich daadwerkelijk beledigd voelen door de aanwezigheid van varkens in kinderboeken.

Culturele verschillen
Volgens een woordvoerder van Oxford University Press, dat deel uitmaakt van de universiteit van Oxford, zijn de boeken ook bestemd voor het buitenland. "Ons educatief materiaal wordt in bijna tweehonderd landen verkocht en daarom moeten onze auteurs met een heleboel culturele verschillen en gevoeligheden rekening houden", zo klinkt het.

Markt voor lesmateriaal
Van de ruim 7 miljard mensen op de wereld zijn er ongeveer 1,5 miljard moslim. De meeste van de 49 landen met een moslimmeerderheid hebben een jonge en opgroeiende bevolking. Daardoor vormen ze een belangrijke markt voor lesmateriaal, zo schrijft de Britse krant The Independent.

Oxford University Press is de grootste universitaire uitgeverij in de wereld. Ze geeft elk jaar ongeveer 6.000 boeken uit.