Turkse religieuze koepel plant imamopleiding vanaf 12 jaar - Crevits heeft nog geen aanvraag gekregen

Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Het wordt binnenkort mogelijk voor Vlaamse tieners om een voorbereidende opleiding tot imam te volgen. De Turkse religieuze koepel Diyanet heeft zijn plannen daarvoor zo goed als klaar.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met een opleiding tot imam. Dat is de filosofie van de Turkse religieuze koepel Diyanet, die 73 moskeeën in ons land vertegenwoordigt. "In België en Europa leeft het idee dat een universitaire opleiding volstaat om imams te vormen, maar dat idee is fout", zegt Diyanet-directeur Coskun Beyazgül. "Je leidt geen imams op zoals je tomaten kweekt. Het vergt een ernstige aanpak en vooral veel tijd."

Koranlessen
Volgens de Turkse vereniging moeten jongeren daarom al vanaf het middelbaar de mogelijkheid krijgen om lessen te volgen die hen voorbereiden op een carrière als imam. In België bestaan er al enkele kleinschalige privé-initiatieven die Koranlessen aanbieden, maar Diyanet wil een volwaardige vorming voor tieners op poten zetten. In Houthalen beschikt het over gebouwen die voorlopig enkel gebruikt worden in de schoolvakanties en waar religieus geïnspireerde jeugdkampen georganiseerd worden, maar dat moet snel uitgroeien tot een 'imaminstituut'.

Opmerkelijk: Diyanet ligt in ons land al maanden onder vuur omdat het nauwe banden zou hebben met het regime van Turks president Erdogan. In een rapport van Staatsveiligheid werd de koepel zelfs onomwonden 'de lange arm van Erdogan' genoemd.

Privé-instituut
De instelling doet die beschuldigingen af als "onjuist" en zegt zich te willen focussen op een positieve rol in de Belgische moslimgemeenschap. Onder meer via hun plannen met imamopleidingen voor tieners. "We zijn die plannen aan het afronden", zegt Beyazgül. "We bekijken nog of we aan alle criteria kunnen voldoen om door de Vlaamse overheid erkend te worden als middelbare school, maar als dat niet lukt, dan organiseren we ons als privé-instituut met avond- en weekendlessen."

Wat zijn de twee grootste obstakels die een dergelijke opleiding tot imam in ons land nog kunnen dwarsbomen volgens Diyanet-directeur Coskun Beyazgül?

Crevits: "Nog geen aanvraag ontvangen"
De diensten van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits reageren dat ze nog geen aanvraag hebben ontvangen voor de organisatie van een imamopleiding. De CD&V-minister wijst er ook op dat de opleiding tot imam de verantwoordelijkheid is van de Moslimexecutieve. Ze vindt wel dat een theologische opleiding waar alle imams in Vlaanderen worden opgeleid "wenselijk" zou zijn. Crevits ondersteunt ook initiatieven voor een opleiding wat het burgerlijk deel betreft. "Het is van belang dat hiervoor wordt samengewerkt met de universiteiten en de hogescholen", klinkt het.

Daarnaast heeft Crevits wel al stappen gezet rond leraren die islamitische godsdienst willen geven. "Leraren die lessen islam willen geven in de basisschool of tot en met het vierde middelbaar kunnen daarvoor terecht in de vijf instellingen die vandaag al islamonderwijs aanbieden binnen de lerarenopleiding. Voor de derde graad is een masterdiploma vereist. De Moslimexecutieve heeft intussen de opleiding islamitische theologie aan de KU Leuven erkend. Op die manier kan die opleiding leiden tot een vereist bekwaamheidsbewijs. Dat is een belangrijke stap vooruit", aldus de CD&V-minister. 
26 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Carine De ware

  Dan is alles om zeep!!!!!

 • Jan Huysmans

  Naargelang de interpretatie van de koran is de Islam al dan niet OK. Als die interpretatie moet komen uit een dictatuur zonder persvrijheid... dan vrees ik het ergste. Het gaat te ver in België. Elke godsdienst heeft bloed aan de handen, blij dat ik er geen heb.

 • Murri van Zwijndrecht

  Sjonge sjonge. Imams zijn precies terroristen seg.. hier zitte klagen dat er geen priesters genoeg zijn maar wel allemaal naar de kerk een kaarsje branden als ze ziek worden of als er iemand op sterven ligt. Dan ist wel O God helpt me. Hypocriete mensen. Islam is perfect. Enkele Moslims helaas niet.

 • linda sleyp

  Dit kan niet in België. Maar ja, de politici hier dansen naar de pijpen van de moslims

 • Jean Schoups

  Peeters, als boegbeeld van de CD&V, kan zich ook gaan inschrijven om kennis op te doen om de ideologie van zijn partij up te daten.