Tot islam bekeerde Franse kruidenier hanteert aparte openingsuren voor mannen en vrouwen

Aparte openingsuren voor 'broers' en 'zussen' bij een kruidenier in Bordeaux.
BFMTV Aparte openingsuren voor 'broers' en 'zussen' bij een kruidenier in Bordeaux.
Een tot de islam bekeerde kruidenier in het Franse Bordeaux heeft een bijzondere dienstregeling: in het weekend in de voormiddagen en op dinsdagnamiddag zijn de vrouwen welkom, de mannen mogen in het weekend in de voormiddag komen winkelen en de hele maan-, woens- en donderdag. Vrijdag pas na het middaggebed! De openingsuren op basis van geslacht zorgen voor ophef in heel Frankrijk.

Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux en voormalig premier onder president Jacques Chirac, riep op Twitter op een eind te maken aan "dergelijke discriminerende praktijken" en vroeg een onderzoek.

Nooit gezien
Adjunct-burgemeester Marik Fetouh, belast met gelijkheid, verklaarde tegenover 20 Minutes dat de winkel daarmee niet de praktijken van de meeste moslims in de regio volgt.

"Het is de eerste keer dat we zoiets zien in Bordeaux. Het is een probleem omdat het een slecht beeld schept van de moslimgemeenschap, die zich over het algemeen aan 99 procent van de Franse wetten houdt".

"Niet slecht bedoeld"
Het bordje hing er tot vandaag. Volgens de eigenaar, de recent tot de islam bekeerde Jean-Baptiste Michalon, was het niet slecht bedoeld en wilde hij klanten niet verbieden om op bepaalde dagen de zaak te bezoeken. Dat schrijft France 24.

"We deden dit op verzoek van zusters die liever over de vloer kwamen wanneer mijn vrouw aan het werk was", verklaarde Michalon tegenover persagentschap AFP.

"Gevaar van overspel"
"We verkopen ook kleren, dus ik dacht dat het praktisch zou zijn. Als een vrouw zich ongemakkelijk voelt bij een man, helpt mijn vrouw haar. Met een man kennismaken, kan leiden tot overspel", zei hij volgens Le Parisien. "Het bordje was bedoeld voor klanten die begrijpen dat het mengen van geslachten door de islam verboden wordt. Ik wist niet dat dit tegen de wet was", klonk het nog volgens France 24.

De Franse strafwetgeving voorziet boetes tot 45.000 euro en drie jaar cel voor discriminatie op grond van geslacht. "Mensen noemen het discriminatie. Maar in hammams (badhuizen, red.) zijn er toch ook aparte openingstijden voor mannen en vrouwen?", verdedigde Michalon zich. Hij heeft het bordje niettemin verwijderd.