Tien doden bij manifestatie voor wet tegen godslastering in Bangladesh

AP
In Bangladesh zijn bij een manifestatie voor de invoering van een rigoureuze wet tegen blasfemie minstens tien mensen omgekomen. De hoofdstad Dhaka werd herschapen in een waar slagveld nadat het tot schermutselingen kwam tussen de politie en de duizenden radicale moslims die aan de betoging deelnamen.

De manifestanten eisten de doodstraf voor het beledigen van de islam, verplicht islamitisch onderwijs en de afschaffing van de gelijke behandeling van vrouwen en mannen in het overwegend door moslims bewoonde land.

De met stokken gewapende activisten brachten het verkeer in de stad tot stilstand en raakten slaags met de politie. Premier Sheikh Hasina had de eisen voor zo'n wet geweigerd.

In Pakistan, waartoe Bangladesh tot 1971 behoorde, is er een blasfemiewet die de belediging van elke godsdienst verbiedt. In de praktijk wordt de wet echter enkel bij denigrerende uitlatingen over de islam toegepast. Tegenstanders van de wet riskeren hun leven. Tot nog toe werd in Pakistan geen enkele doodstraf wegens godslastering voltrokken, maar meerdere aangeklaagden werden na hun vrijlating gelyncht.

REUTERS
AP
REUTERS
AFP