Ga naar de mobiele website
^ Top

Syrische religieuze leider wil kerken in moslimlanden

De grootmufti van Syrië, Ahmad Badr el-Din el-Hassun, vindt dat moslimlanden kerken ter beschikking moeten stellen voor de christenen die in het land wonen. "Ik wil dat elke christen die in een moslimland verblijft, naar een kerk kan gaan om te bidden. Zelfs indien er in een stad slechts één familie woont die niet tot de islam behoort, heeft zij het recht op een tempel, een kerk of synagoge", zo antwoordde hij op een vraag van een journalist.

Tolerantie
De grootmufti gaf een toespraak in het Europese halfrond, waar hij pleitte voor tolerantie en dialoog tussen de religies. Het bezoek van de religieuze leider vond plaats in het kader van het Europese jaar van de interculturele dialoog. Het Europese Parlement heeft ook paus Benedictus XVI, de Dalai Lama en de hoofdrabbijn van Groot-Brittannië uitgenodigd om later dit jaar een bezoek te brengen aan Straatsburg.

Spottende cartoons
Verder zei de grootmufti dat het conflict rond de spotprenten in 2006 zo hoog is kunnen oplopen doordat de media er te veel aandacht aan besteed heeft. "Het was een conflict tussen een tekenaar en bepaalde individuen. Bepaalde massamedia hebben het onderwerp opgepakt en het van een eenvoudige zaak verandert in een verzoek om Deense excuses", zei hij. Heilige figuren zoals Mohammed of Boeddha moeten volgens Hassun met rust worden gelaten. "We moeten verschillende culturen respecteren en niet de vrijheid van meningsuiting misbruiken." (belga/ap/gb)Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug