Saoedi-Arabië arresteert man wegens onschuldig ontbijtfilmpje

De man werd opgepakt omdat hij samen met zijn vrouwelijke collega had ontbeten.
videostill De man werd opgepakt omdat hij samen met zijn vrouwelijke collega had ontbeten.
De Saoedische autoriteiten hebben een Egyptische hotelmedewerker opgepakt, nadat op Twitter een video circuleerde waarin hij het ontbijt deelde met een vrouwelijke collega. De vrouw, die volledig gesluierd is, is van Saoedische afkomst. Zij mogen in het land volgens de wet echter niet samen in dezelfde ruimte zitten. 

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, voert momenteel een hele rist economische en sociale hervormingen door. Zo mogen vrouwen voortaan weer met de auto rijden en mogen ze in meer uiteenlopende sectoren een job zoeken. Maar sommige conservatieve opvattingen blijken nog steeds erg diepgeworteld in het erg religieuze islamitische koninkrijk.

Consternatie

Op videobeelden die duizenden keren gedeeld werden via sociale media, is te zien hoe het duo samen ontbijt aan een bureau en naar de camera wuift. Het feit dat de vrouw, die gehuld is in een traditioneel zwart gewaad dat alles behalve haar handen en ogen bedekt, aan het einde van de video wat eten in de mond van de man stopt, is echter de grootste reden tot consternatie.

Eetgelegenheden in Saoedi-Arabië hebben aparte ruimtes voorzien voor ongehuwde mannen enerzijds en families anderzijds. Vrouwen mogen er niet in dezelfde ruimte als ongehuwde mannen vertoeven. Ze mogen overigens ook maar weinig activiteiten ondernemen zonder vergezeld te worden door hun mannelijke voogd, meestal een vader of echtgenoot, maar mogelijk ook een broer of een zoon.

Overtredingen

In een verklaring deelde het Saoedische ministerie van Arbeid en Sociale Ontwikkeling zondag mee dat een inspectieteam het niet nader bepaalde hotel in de stad Mekka had bezocht en de man had aangehouden voor overtredingen, waaronder het werkzaam zijn in een beroep dat enkel voor Saoedi's voorbehouden is. Meer details gaf het ministerie daarover niet. De hoteleigenaar moet zich bovendien verantwoorden voor omdat hij "zich niet gehouden heeft aan de ruimtelijke controles voor de tewerkstelling van vrouwen", klinkt het in de mededeling.

Volgens de wet moeten werkplaatsen een private omgeving voorzien waar vrouwelijke werknemers gescheiden zijn van de mannen. In de praktijk gebeurt dit echter niet altijd.

De openbare aanklager van het land bracht nadien een mededeling uit waarin het buitenlanders opriep om zich aan de wetten van het koninkrijk te houden en de waarden en tradities van het land te respecteren.
112 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • WILFRIED DE WILDE

  Dit is toch geen reden om te zagen: iedere cultuur heeft zo zijn eigenaardigheden. Als je kiest voor een multicultuur kan het echt geen kwaad om een beetje verdraagzamer te zijn.

 • Wouters Lena

  André Cottenie ik denk juist het zelfde. Dat de openbare aanklager dat hier ook eens beslist, liever vandaag dan morgen.

 • Christine Laevers

  Jemen, eigendommen kopen vooral in de UK, moskee's financieren overal. Wapentransacties. Onderbetaald en uitgebuit buitenlands werkvolk, ...Saoudi-Arabië is iedereens beste vriend. En ze weten het. De grenzen moeten niet alleen gesloten worden door transillegalen maar voor VEEL MEER.

 • Hendrik Goris

  Ik vind dat ook juist dat men ..."buitenlanders opriep om zich aan de wetten van het koninkrijk te houden en de waarden en tradities van het land te respecteren." Maar dan wel op ons land toegepast!

 • eric maier

  wat was weer het geloof van verdraagzaamheid ? Want het is daardoor dat ze er absurde regeltjes op nahouden.