Rel in Duitse school omdat moslimjongen weigert directrice de hand te schudden

thinkstock
Een afstudeerceremonie voor de leerlingen van de Kurt-Tucholskyschool in Hamburg is in mineur geëindigd. Boze leerkrachten stormden de zaal uit nadat een moslimleerling weigerde om de directrice een hand te geven.

De student, wiens naam niet wordt vrijgegeven, werd op het feestje eerst benaderd door zijn klastitularis, die hem wilde feliciteren met zijn goede examenresultaten. De jongeman weigerde haar echter de hand te schudden en bood haar zijn bedekte pols aan.

Tijdens een privégesprek, op aanvraag van de jongen, vertelde hij de onderwijzeres dat hij haar niet wilde beledigen, maar dat hij wegens religieuze beperkingen geen andere keuze had. In de islam wordt niet-noodzakelijk fysiek contact met iemand van het andere geslacht vermeden als teken van bescheidenheid en kuisheid.

De situatie escaleerde echter toen dezelfde jongen later op de avond weigerde om ook de hand van de directrice te schudden. Medewerkers van de school zagen het incident gebeuren en voelden zich erdoor beledigd. Vijf leerkrachten riepen directrice Andrea Lüdtke op om de jongen weg te sturen. Omdat Lüdtke weigerde, besloten ze de rest van de ceremonie te boycotten.

Volgens lokale media volgden de hele avond intense discussies over het incident onder zowel leerkrachten als leerlingen.

Lüdtke verdedigde de jongen in de Hamburger Morgenpost en zei dat hij een enthousiaste student was die heel goede resultaten betaalde. "Op geen enkele manier is hij radicaal of extremistisch," beklemtoonde ze.

De studenten riepen de directrice op om een algemene richtlijn op te stellen, zodat dergelijke incidenten in de toekomst vermeden worden. "We onderzoeken nu hoe we aan het publiek kunnen laten weten dat we dergelijk gedrag niet kunnen tolereren," aldus Lüdtke.

In juni leidde een conflict tussen een imam en een onderwijzeres in een privéschool in Berlijn nog tot een klacht tegen die laatste, nadat de leerkracht had gezegd dat de imam "zich moest aanpassen aan de Duitse cultuur".