Proces tegen Pegida-chef Lutz Bachmann begonnen

Bachmann droeg een speciale zonnebril waardoor het lijkt alsof hij door de media onherkenbaar werd gemaakt.
EPA Bachmann droeg een speciale zonnebril waardoor het lijkt alsof hij door de media onherkenbaar werd gemaakt.
Voor de rechtbank in het Duitse Dresden is een proces begonnen tegen Lutz Bachmann, de voorman van Pegida. De stichter van de Duitse anti-islambeweging wordt beschuldigd van aanzetten tot haat tegen buitenlanders op basis van berichten die hij vorig jaar op Facebook heeft gepost.

Volgens de openbaar aanklager heeft Bachmann in september 2014 op Facebook denigrerende opmerkingen gemaakt over vluchtelingen en aangezet tot haat tegen hen. Het ging om beschimpingen als 'beesten', 'afval' en 'smerig zootje'.

Volgens Bachmann is de aanklacht een politiek gemotiveerde poging om "zijn persoon en Pegida in diskrediet te brengen".

Pegidasympathisanten juichten hem voor het gerechtsgebouw toe en riepen op spandoeken op tot 'Vrijspraak voor Lutz Bachmann'. Tegendemonstranten schreeuwden echter leuzen als 'Bachmann naar de gevangenis'.

Dresden is de geboorteplaats van Pegida, dat zich verzet tegen wat het 'de Islamisering van de Duitse samenleving door moslimmigranten' noemt. Bachmann maakt regelmatig gebruik van sociale media om die boodschap over te brengen.

In geval van een veroordeling kan de Pegida-oprichter een geldboete krijgen of een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

Getty Images
Bachmann en zijn vrouw Vicky.
Getty Images Bachmann en zijn vrouw Vicky.
EPA
EPA