Oostenrijk verbiedt buitenlandse financiering van moskeeën

Betogers protesteerden gisteren tegen de nieuwe islamwet in Wenen.
EPA Betogers protesteerden gisteren tegen de nieuwe islamwet in Wenen.
Oostenrijk heeft de financiering van moslimverenigingen en moskeeën uit het buitenland verboden. Met de hulp van de rood-zwarte regeringsmeerderheid keurde het parlement vandaag een wijziging van de islamwet van 1912 goed. Die moet voortaan het leven van de moslims in het land omvattend regelen. Onder meer aanspraken voor zielzorg of geestelijke verzorging in het leger, in gevangenissen en in ziekenhuizen werden schriftelijk vastgelegd.

Groenen, liberalen en de rechtse FPÖ hadden kritiek op de wet.

De islam heeft in Oostenrijk een lange traditie. Met de bezetting van Bosnië-Herzegovina in 1878 maakte voor het eerst een grotere moslimgemeenschap deel uit van het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. De Islam is al sinds 1912 in Oostenrijk wettelijk erkend.

De voorbije jaren is het aantal moslims in de Alpenrepubliek duidelijk toegenomen. In 2001 waren het er rond de 340.000. Volgens officiële schattingen zijn er van de 8,5 miljoen mensen in Oostenrijk vandaag 600.000 moslim. De meesten van hen zijn afkomstig uit Turkije en Bosnië-Herzegovina.

In Oostenrijk zijn er circa 200 bij de islamitische geloofsgemeenschap (IGGIÖ) geregistreerde moskeeën. Meer dan 55.000 leerlingen bezoeken in het land staatsscholen met islamitische geloofsonderrichting. Daarvoor worden 430 leerkrachten ingezet. Ze worden door de Oostenrijkse Republiek betaald, maar door de IGGIO uitgezocht.

De grootste moskee in Wenen.
THINKSTOCK De grootste moskee in Wenen.