Moslims willen actie tegen islamhaat

De moslimwereld komt met een actieplan om islamhaat aan te pakken. De leiders van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), donderdag en vrijdag bijeen in de Senegaleze hoofdstad Dakar, zijn van plan juridische stappen te nemen tegen bijvoorbeeld politieke tekeningen die moslims tegen borst stuiten. Hoe dat proces precies vorm moet krijgen, werd op de top in Dakar echter niet geheel duidelijk.

"Geen vrijheid zonder grenzen"
OIC-voorzitter Abdoulaye Wade, de president van Senegal, zei dat vrijheid van meningsuiting niet hetzelfde kan zijn als vrijheid van godslastering. "Er bestaat geen vrijheid zonder grenzen", aldus Wade.

"Islam onder vuur"
Op de top werd een dik rapport uitgedeeld waaruit volgens de OIC blijkt dat de islam onder vuur ligt. Het gaat dan om zaken als de antikoranfilm van Geert Wilders en de Deense spotprenten van de profeet Mohammed. De belangrijkste auteur van het rapport, Hemayat Uddin, zegt dat wettelijke stappen nodig zijn omdat de islamofobie wereldwijd de spuigaten uitloopt. "Het bevindt zich nu op het niveau van haat, van xenofobie en we moeten iets doen." (novum/vsv)