Moslimlanden roepen Israël op Palestijnse bezetting te beëindigen

Israëlische soldaten op de belegerde Westelijke Jordaanoever
AP Israëlische soldaten op de belegerde Westelijke Jordaanoever
De staatshoofden van de moslimlanden hebben Israël opgeroepen om de Palestijnse gebieden niet langer te bezetten. Ze roepen ook de internationale gemeenschap op om de producten uit de bezette gebieden te boycotten.

De Indonesische president Joko Widodo riep bij de conferentie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) in Jakarta op tot de oprichting van een Palestijnse staat, gebaseerd op een tweestatenoplossing. De OIC is een internationale organisatie die de belangen van de moslims wereldwijd verdedigt.

De aanwezige leiders staan daarnaast achter de Franse vraag naar een internationale vredesconferentie om de onderhandelingen herop te starten over het Israëlisch-Palestijnse conflict, zei Joko Widodo. Ze steunen de inspanningen voor Palestijnse eenheid en beloven Jeruzalem te beschermen, ook met financiële middelen.

De conferentie werd georganiseerd op vraag van de Palestijnse Autoriteit en gaat over de plaatselijke situatie en het oplaaiende geweld. Op de top zijn 49 van de 57 OIC-leden, vertegenwoordigd door staatshoofden en ministers van Buitenlandse Zaken.

Bij de aanwezigen is ook de president van Soedan, Omar al-Bashir, die gezocht wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij wordt er gezocht voor oorlogsmisdaden en volkerenmoord in de West-Soedanese provincie Darfoer. Gastland Indonesië heeft echter het verdrag dat het Strafhof opricht niet ondertekend. De president verdedigde zijn beslissing om Bashir te verwelkomen.