Moskee Beringen wil luidsprekers aan minaret

De minaretten in het Limburgse Beringen.
De minaretten in het Limburgse Beringen.
In Beringen heeft de Fatih-moskee een aanvraag ingediend om de gelovigen met luidsprekers te mogen oproepen tot het gebed. Controversieel, maar in Genk gebeurt het al jaren, schrijven de Coreliokranten.

Het nieuws lekte gisteren uit en veroorzaakt beroering in Beringen. Twee weken geleden koos 57 procent van de Zwitsers in een referendum voor een minarettenverbod. Een enquête in Vlaanderen wees toen uit dat 60 procent gekant is tegen minaretten in het straatbeeld. De Fatih-moskee in Beringen is overigens een van de weinige Belgische moskeeën met een minaret.

Moskeevoorzitter Yilmaz Centurk wilde gisteren alleen bevestigen dat de aanvraag voor luidsprekers is ingediend. "De aanvraag is ingediend en is in behandeling", zegt Selahattin Koçak (sp.a), schepen in Beringen. "Ik hoop dat we met het voltallige schepencollege nog deze week een collegiale beslissing kunnen nemen. Tot dan wil ik geen commentaar kwijt, al denk ik dat je mijn standpunt wel kan raden."

De burgemeester van Beringen, Marcel Mondelaers (CD&V), was niet bereikbaar voor commentaar, maar volgens partijgenote Anne Cuypers, tweede schepen van Beringen, heeft CD&V nog geen standpunt ingenomen. Bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding hopen ze dat het Beringse stadsbestuur de aanvraag goedkeurt. Bij de Unie van Moskeeën zijn ze geen vragende partij. (belga/adb)