Montasser Alde'emeh: "Dyab Abou Jahjah is slechte reclame voor alle moslims"

Montasser AlDe'emeh en Dyab Abou Jahjah staan lijnrecht tegenover elkaar.
AFP/Photo News Montasser AlDe'emeh en Dyab Abou Jahjah staan lijnrecht tegenover elkaar.
Volgens Montasser Alde'emeh heeft Abou Jahjah met heel zijn 'slachtofferdiscours' geen poot om op te staan. "Die haal ik zo onderuit", zegt hij stellig. "Abou Jahjah is slechte reclame voor alle moslims."

Hun denkbeelden over de samenleving staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Geen wonder dat het vaak botst tussen beide heren. Abou Jahjah noemde Montasser onlangs de "mannelijke Zuhal Demir" nadat de onderzoeker had aangegeven dat de moslims de oorzaak van hun falen bij zichzelf moeten zoeken en niet bij de overheid.

Bedrog
Hij dient Abou Jahjah op de website Doorbraak nu uitgebreid van repliek. Volgens de jihadexpert refereert Jahjah voortdurend aan Malcom X en misbruikt hij de Amerikaanse historiek om jongeren op te hitsen waardoor ze nog meer afstand nemen van onze samenleving. "Het is het bedriegen van de jeugd", vindt de onderzoeker. "In Vlaanderen wordt het zwarten en blanken, of niet-moslims en moslims niet verboden om op dezelfde bus te stappen. Maar bij jongeren gaat dit er soms in als zoete koek."

Verdoezelen
Het hele slachtofferdiscours van Abou Jahjah valt in ongenade bij Montasser: "Alles waarop hij zich baseert, haal ik zo onderuit." De jihadexpert poneert dat we in België allemaal dezelfde rechten en plichten hebben. We zijn allemaal kinderen van de samenleving. "Racisme bestaat overal en is zo oud als de mensheid zelf", meent Montasser. "Ook in Marokko bestaat er racisme. Maar zwaai toch niet voortdurend hiermee om je falen te verdoezelen. Men kan perfect moslim zijn in Vlaanderen."

Groei
De onderzoeker vindt het verkeerd dat Abou Jahjah de jongeren aanzet om zich te wentelen in hun slachtofferrol.  "Hij is slechte reclame voor alle moslims. Door voortdurend te zeggen dat je slachtoffer bent, stel je jezelf zwak op", zegt de onderzoeker. En hij heeft ook nog een goede raad voor de jeugd: "Studeer en groei in de samenleving. Je zal zien hoe gastvrij en tegemoetkomend de Vlaming is."