Jihad over haar voornaam: "Die veranderen om een job te vinden, dat doe ik nooit"

Jihad Van Puymbroeck was vanochtend ongewild even het onderwerp van een Twitterrelletje met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Dat haar voornaam aan de basis lag, mag niet verbazen. Dat het een voornaam is dat niet veel voorkomt, wil ze beamen. Maar hem veranderen? Dat niet.

Jihad Van Puymbroeck tweette maandagavond over een open brief op de website van de Vlaamse Jeugdraad. De brief was gericht aan staatssecretaris Theo Francken en klaagde de moeilijke situatie aan voor gevluchte kinderen. Francken reageerde snel, al was dat niet op de inhoud van de brief. Hij tweette "@Jihad_VP, als in 'he kijk, ik ben lid van de Vlaamse jeugdraad en ik tweet onder jihad'", niet wetend dat Jihad allerminst verwijst naar de 'heilige oorlog', maar simpelweg haar voornaam is. Francken heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

Nochtans had Francken het moeten weten, want in België zijn er maar liefst 113 mannen en 100 vrouwen met die voornaam. Dat blijkt uit gegevens van de Algemene Directie Statistiek.

Jihad Van Puymbroeck geeft toe dat haar naam op het eerste zicht schrik aanjaagt. "Ik begrijp dat mensen raar opkijken als ze die naam horen, maar eigenlijk heeft 'Jihad' alleen maar positieve betekenissen: streven naar het goede, goed zijn naar andere toe en tegelijkertijd opkomen voor jezelf. Dat is ook de reden waarom mijn mama gekozen heeft voor Jihad. Bovendien had die naam vroeger niet zo'n negatieve betekenis."

Toch krijgt Jihad veel negatieve reacties van anderen. "Vooral op sociale media lachen ze met mijn naam. Zo lees ik dikwijls: 'Wanneer vertrek je naar Syrië?'. Dat is natuurlijk niet leuk, maar op een gegeven moment raakt je dat ook niet meer." Jihad staat sterk in haar schoenen en is trots op haar naam. Ik besef dat mijn naam een probleem kan vormen in de toekomst, maar mijn naam veranderen om een job te vinden, dat doe ik nooit."