Islamologen Brussels deradicaliseringsproject haken af

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)
BELGA Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)
Het Brusselse deradicaliseringproject dat toegekend was aan de vzw AviScène komt steeds meer in de verdrukking. Nu hebben ook de islamologen Michael Pivot en Rachid Benzine afgehaakt. De krant La Libre Belgique publiceerde gisteravond hun open brief en Brussels minister-president Rudi Vervoort bevestigt hun beslissing in een persbericht. Vervoort wil echter niet opgeven en pleit ervoor om nog verder te gaan met de strijd tegen de radicalisering van jongeren.

Twee weken geleden raakte bekend dat het Brussels gewest 275.000 euro steun had vrijgemaakt voor een pedagogisch videoproject van regisseur Ismaël Saidi. Maar de beslissing kreeg heel wat kritiek wegens het gebrek aan transparantie. Critici spraken van vriendjespolitiek, binnen de partij Défi (ex-FDF) werd er zelfs openlijk ruzie gemaakt tussen de Brusselse kopstukken.

Saidi trok zich door de kritiek terug. Maar de Brusselse minister-president verkondigde daarop dat de subsidie was toegekend aan de vzw AviScène en niet aan de regisseur zelf. Het project moest dus doorgaan.

Nu haken echter ook de twee ontwerpers, islamologen Pivot en Benzine, af. "Na rijp beraad hebben we besloten om af te zien van elk toekomstig project gefinancierd door het gewest, gegeven het onbegrip en de aanvallen", luidt het in hun open brief op de website van La Libre Belgique. Ook de twee islamologen zeggen dat ze heel wat kritiek kregen, zowel vanuit moslimhoek als van extreem-rechts. "We lezen er zaken als: Rudi Vervoort financiert terroristen. En niets wijst erop dat dit gaat stoppen".

De Brusselse minister-president bevestigde gisteravond "met spijt kennis te hebben genomen van hun beslissing". Maar Vervoort wil niet opgeven. "Ik stel vast dat de projecten die gesteund zijn door het gewest, in wezen uitstekend ontvangen worden. We moeten dus de beslissing van de heren Privot en Benzine -die ik respecteer- aangrijpen om nog verder te gaan met onze projecten tegen de gewelddadige radicalisering en polarisatie".
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels