Inwoners Duitse Dresden: Pegida is grootste probleem van onze stad

Protestmars van Pegida in Dresden tegen de "islamisering van het Westen".
AP Protestmars van Pegida in Dresden tegen de "islamisering van het Westen".
De inwoners van de Oost-Duitse stad Dresden zien de anti-islambeweging Pegida als het grootste probleem van de stad. Andere problemen als het verkeer vinden zij veel minder belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Duitse weekblad Stern.

Sinds het najaar heeft Pegida, die zich keert tegen islamisering van het Westen, vrijwel elke maandag in Dresden gedemonstreerd. In de peiling zei 71 procent van de ondervraagde Dresdenaren Pegida als het grootste probleem voor de reputatie van hun stad te beschouwen. Slechts 16 procent noemde de verkeersproblemen en 13 procent de plaatselijke politiek.

De prominente dichter Durs Grünbein, in 1995 winnaar van de Georg-Büchner-prijs, zegt in het weekblad Die Zeit het heel logisch te vinden dat Pegida in zijn geboortestad Dresden is ontstaan. "Sinds mijn schooltijd werd ik telkens weer geconfronteerd met de manier van denken van deze koppige, door de geschiedenis gefrustreerde en geografisch in de hoek gezette mensen'', zegt hij over zijn vroegere plaatsgenoten.