IN BEELD: 2,4 miljoen moslims verzamelen voor hoogtepunt van bedevaart naar Mekka

Een pelgrim neemt een selfie op de berg Arafat.
AP Een pelgrim neemt een selfie op de berg Arafat.
Meer dan 2 miljoen moslims uit de hele wereld zijn zaterdag naar de berg Arafat in Saoedi-Arabië getrokken voor het hoogtepunt van de jaarlijkse hadj, de bedevaart naar Mekka. 

De Saoedische autoriteiten hebben duizenden veiligheidsmensen ingezet langs de route naar berg Arafat, die op 20 kilometer ten oosten van de heilige stad Mekka ligt.
De mannen dragen een naadloos wit gewaad, en de vrouwen losse kledij en geen make-up of juwelen. De klederdracht symboliseert het loslaten van aardse rijkdom en het erkennen van gelijkheid.

De mannen dragen een naadloos wit gewaad, en de vrouwen losse kledij en geen make-up of juwelen.
REUTERS De mannen dragen een naadloos wit gewaad, en de vrouwen losse kledij en geen make-up of juwelen.

Arafat is de plaats waar profeet Mohammed zijn laatste preek zou hebben gehouden, zo'n 14 eeuwen geleden. De bedevaarders brengen de dag al biddend door, en vragen Allah om de vergeving van hun zonden. 

De hadj is een van de vijf basisverplichtingen van de islam. Elke vrome moslim die gezond is en het zich kan veroorloven, moet één keer in zijn leven naar de heilige stad Mekka gaan. 

AFP

Volgens de laatste cijfers die Saoedi-Arabië zaterdag vrijgaf zijn dit jaar zo'n 2,4 miljoen bedevaarders aanwezig op de hadj, van wie 1,8 miljoen van buiten het land. Ze zullen zaterdag op Arafat blijven tot zonsondergang, en zullen dan naar het vlak gebied Muzdalifah trekken om daar te overnachten. Ze zullen daar ook stenen verzamelen om te gebruiken tijdens de symbolische steniging van de duivel op zondag, in de stad Mina. Zondag is ook de eerste dag van het Offerfeest.

De afgelopen jaren werd de hadj ontsierd door politieke rellen en dodelijke stormlopen. De afgelopen dagen hebben de Saoedische autoriteiten de bedevaarders herhaaldelijk opgeroepen om zich te focussen op het aanbidden van God, en zich niet in te laten met politiek. 

EPA
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maria mulder

  Marshalla ,kan ik alleen maar respect voor hebben ze doen niemand kwaad hier mee !

 • Nathalie Dupont

  "De klederdracht symboliseert het het erkennen van gelijkheid"? Welke gelijkheid?Toch niet de gelijkheid tussen man en vrouw, zeker? Of de gelijkheid tussen gelovigen en niet-gelovigen? Wat een hypocriete bedoening!

 • Gunter Verleyen

  Massahysterie, Religie maakt mensen oliedom

 • peter verkak

  Prachtig...Ik bewonder deze gelovigen