Honderdduizenden op straat tegen Mohammed-cartoons

AP
Tienduizenden mensen zijn vandaag in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny op straat gekomen tegen de publicatie van cartoons van de profeet Mohammed in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. In Afghanistan manifesteren enkele honderden mensen tegen de cartoons. In Gaza betoogden 200 radicale islamisten, die ermee dreigen wraak te nemen op de Fransen voor de cartoons. In Afghanistan en Gaza werden Franse vlaggen in brand gestoken.

Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken namen aan de manifestatie in Grozny 800.000 mensen deel. De lokale autoriteiten spraken van een miljoen manifestanten. Officieel wonen in Tsjetsjenië 1,2 miljoen mensen. De Tsjetsjeense manifestanten riepen "Allah Akhbar" (God is groot) en droegen borden met rode harten en Arabische opschriften waarmee ze hun liefde voor de profeet Mohammed uiten.

"Dit is een manifestatie tegen zij die het islamitische geloof beledigen", zei waarnemend president van Tsjetsjenië Ramzal Kadyrov. "We zullen nooit toelaten dat iemand de naam van de profeet beledigt." Kadyrov noemde de tekenaars van de Mohammed-cartoons eerder al "mensen zonder spirituele en morele waarden".

AP
AP

Afghanistan

Vandaag vinden ook in Jalalabad, in het westen van Afghanistan, protesten plaats tegen de publicatie van de cartoons van Charlie Hebdo. Ze werden georganiseerd door jonge activisten. De manifestanten riepen "Dood aan Frankrijk".

Matiullah Ahmadzai, een van de organisatoren, vroeg aan de Afghaanse overheid en aan de andere islamitische landen om hun diplomatieke banden met Frankrijk te verbreken. "We zijn moslims. We zijn klaar om ons op te offeren voor de islam en onze profeet Mohammed. We willen de sluiting van de Franse ambassade in Kaboel. Frankrijk zou zijn verontschuldigingen moeten aanbieden aan de moslimlanden."

De Afghaanse president Ashraf Ghani noemde de publicatie van de Mohammed-cartoon op de voorpagina van de laatste editie van Charlie Hebdo zaterdag al "onverantwoord".

EPA
AP

Gaza

"Fransen, laat Gaza gerust, of we slachten jullie af", riepen de islamisten voor het Frans cultureel centrum in Gaza. De manifestanten dragen traditionele gewaden en een baard, en zwaaien met zwarte vlaggen van de Islamitische Staat (IS). Een dergelijke publiekelijke manifestatie met jihadistische vlaggen is zeer uitzonderlijk sinds de machtsovername door Hamas in 2007 in de Gazastrook.

AFP

Niger

Ook tijdens het weekend waren er protesten tegen Charlie Hebdo. Vandaag raakte bekend dat zaterdag in Niger 45 kerken, 5 hotels, 36 cafés, een weeshuis en een katholieke school geplunderd werden en in brand werden gestoken. Volgens de politie kwamen bij de protesten vijf mensen om en raakten 128 anderen gewond. 189 mensen werden opgepakt.

Vandaag betreurt de Conseil des Ambassadeurs Arabes in Parijs bovendien de publicatie van de cartoon in Charlie Hebdo. Het is "een provocatie en een aanval tegen de gevoelens van de moslims en zal waarschijnlijk zorgen voor onrust en wrevel binnen een context waar solidariteit, wijsheid, de geest van de dialoog, openheid tegenover de andere en tolerantie moeten overheersen", klinkt het in een communiqué.

De Raad meent nog dat de vrijheid van meningsuiting niet mag betekenen dat men mag provoceren, het geloof van de anderen mag kleineren of beledigen of heilige religieuze symbolen mag uitlachen.

REUTERS
AFP
AFP
REUTERS