Heisa over verwijderde tweet Vlaamse overheid: "Hoofddoek in strijd met neutraliteitsbeginsel"

De bewuste verwijderde tweet.
twitter @vlaamseoverheid De bewuste verwijderde tweet.
Een personeelsadvertentie die de Vlaamse overheid gisteren op Twitter plaatste, is vandaag weer weggehaald. Op de bijhorende foto bij de tweet stond een vrouw met hoofddoek afgebeeld, wat leidde tot een pak afkeurende tweets. Liesbeth Homans (N-VA): "De overheid moet neutraal zijn en door de burger als neutraal ervaren worden."

De tweet in kwestie gaat over het aanleggen van een werfreserve met vacatures voor juristen en beleidsmedewerkers. "Vacatures: de Vlaamse overheid legt werfreserves aan voor beleidsmedewerkers en juristen", stond er te lezen, geflankeerd met een foto van een administratief werkende vrouw met hoofddoek. Het bericht ontlokte al snel commentaren en racistische opmerkingen, gericht naar de overheid en regeringspartij N-VA.

Enkele minuten nadat de VRT-nieuwsredactie bevoegd Vlaams minister voor Gelijke Kansen en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) om een reactie vroeg, werd de advertentie verwijderd "omwille van het neutraliteitsbeginsel".

"De foto wekt het foutieve beeld of verwachtingspatroon dat iedereen bij de Vlaamse overheid in om het even welke functie religieuze symbolen mag dragen. Dat is niet. De overheid moet neutraal zijn en door de burger als neutraal ervaren worden", aldus Toon De Bock, de woorvoerder van minister Homans. "Dat is de reden dat gevraagd werd de foto te verwijderen." (lees onder de tweets verder)

Minderhedenforum

Net door het bericht weg te halen, zwicht de Vlaamse overheid, klinkt het onder meer bij CD&V Jongeren-voorzitter Sammy Mahdi en opiniemaker Youssef Kobo. 

Ook het Minderhedenforum, partner in de campagne, betreurt dat de tweet werd verwijderd. "Neutraliteit moet draaien om de kwaliteit van de dienstverlening, niet om het uiterlijk van de dienstverlener," zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.

Volgens Mawungu is het Minderhedenforum als partner niet geconsulteerd over het terugtrekken van het campagnebeeld. Mawungu wijst erop dat de campagne al sinds de lente loopt en bedoeld is om mensen uit kansengroepen aan te moedigen te solliciteren bij de Vlaamse overheid. "Bovendien is er geen algemeen hoofddoekverbod bij de Vlaamse overheid", klinkt het. "Als het de Vlaamse overheid menens is met de participatie van vrouwen met migratieachtergrond en met haar streefcijfers voor het eigen ambtenarenkorps, dan zet ze dit zo snel mogelijk recht."