Haatpredikant Abu Hamza schuldig bevonden in New York

De 55-jarige radicale imam werd vandaag schuldig bevonden in New York.
AP De 55-jarige radicale imam werd vandaag schuldig bevonden in New York.
De haatpredikant Abu Hamza Al-Masri is voor een rechtbank in New York schuldig bevonden aan verschillende misdrijven in verband met terrorisme. De 55-jarige was onder meer betrokken bij een gijzelneming in 1998 in Jemen, waarbij vier mensen werden gedood, en wou in de VS trainingskampen voor terroristen starten, oordeelde de rechtbank.

Het proces tegen de in Egypte geboren Brit duurde een maand en was voorwerp van strenge veiligheidsmaatregelen. Hij ontkende steeds de aanklachten. Er hangt hem een levenslange opsluiting boven het hoofd.

Abu Hamza geldt als een van de bekendste islamistische leiders wereldwijd. Hij was jarenlang een van de kleurrijkste figuren in het milieu van radicale moslims in Londen. Hij is dan ook een bijzondere verschijning: hij mist een oog en beide handen.

In Groot-Brittannië was hij op de voorgrond getreden met moordaanslagen en haatoproepen. In 2004 werd hij opgepakt en in oktober 2012 uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Contact met terroristen
Abu Hamza al-Masri onderhield contacten met bekende terroristen als de Brit Richard Reid, die met een bomschoen een vliegtuig probeerde op te blazen in 2001, en Zacarias Moussaoui, die betrokken was bij de aanslagen op 11 september 2001.